Startsida - Nyheter

Dans ska utmana normer i Stockholms skolor

Organisationen Utmana har beviljats 600 000 kronor från Stockholms läns landsting för att genom dansworkshops bidra till att utveckla jämställdhet i skolan. Barn mellan 5 och 9 år får under sex veckor dansa och prata om kropp och genus. Metoden är ny och har utvecklats i syfte att minska ohälsa, diskriminering och kränkande behandling.

I ett pressmeddelande lyfter Utmana fram att det finns tydliga skillnader mellan flickor och pojkar vad gäller ohälsa och utsatthet för våld och hänvisar Ungdomsstyrelsens rapport Fokus 13. Karin Wiklund är grundare av Utmana, som menar att brist på jämställdhet påverkar kropp, hälsa och hur människor rör sig.

– Vi ser hela tiden hur barn och ungas utveckling hämmas av stereotypa ideal och normer. Det kan vara allt från att inte få uttrycka känslor till att svälta sig själv eller att tvingas utstå fysiska eller sexuella kränkningar på grund av sitt kön, säger Wiklund.

Genom att ta in kroppen och dansen som en ny dimension i arbetet för jämställdhet är tanken att barnen ska få lära känna sin egen kropp bättre, öva sig i att kommunicera med kroppen, samspela med varandra och lära sig uppfatta andras gränser.

– Många skolor vill jobba främjande med jämställdhet men har inga verktyg och det får vi nu möjlighet att bidra med, genom dans, säger Annica Styrke, projektledare på Utmana.

I projektet ingår även utbildning för lärarna så att de kan arbeta främjande med jämställdhet och minska diskriminering, kränkande behandling och trakasserier i skolan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV