Föräldraparet, som övergav surrogatpojken Gammy sedan han fötts med Downs syndrom, riskerar nu att förlora vårdnaden även om tvillingsystern. Pappan är dömd för våldtäkter mot barn och vårdnadsfrågan kommer nu att utredas i Australien. Samtidigt har den internationella uppmärksamheten kring fallet påverkat lagstiftningen i Thailand, där surrogatmoderskap tidigare varit oreglerat.
Pattaramon Chanbua, en svårt skuldsatt 20-årig tvåbarnsmor i Thailand, lovades förra året 350 000 baht för att vara surrogatmor åt ett australiskt pars barn. När hon var gravid i tredje månaden visade det sig att hon bar tvillingar. Surrogatagenturen lovade att hon skulle få 70 000 baht extra. När hon var i sjunde månaden upptäckte läkare att den ena tvillingen hade Downs syndrom. De biologiska föräldrarna krävde då att Pattaramon Chanbua skulle abortera honom, vilket hon vägrade. Tvillingarna föddes i december, två månader för tidigt. När en månad hade gått tog föräldrarna den friska tvillingen och lämnade kvar hennes bror med surrogatmodern, som behöll honom som sin egen. Hon fick aldrig någon extra betalning.
– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag valde att behålla honom… Jag älskar honom, han har varit i min mage i nio månader, säger Pattaramon Chanbua till australiska ABC.
Bebisen heter Gammy och är nu åtta månader gammal. Vid födseln antogs han ha ett livshotande hjärtfel. Mamman har inte råd att bekosta operationer. Fallet har berört många jorden runt och en insamlingskampanj på gräsrotsfinansieringsportalen GoFundMe har dragit in miljontals kronor till Gammys vård och uppehälle. Förra veckan fördes bebisen till sjukhus för akut andnöd. Läkare fann att han har dubbelsidig lunginflammation, men inget hjärtfel. Gammys nuvarande läge beskrivs som stabilt efter fyra dagar i livsfara.
Riskerar åtal
Gammys biologiska far David Farnell har avtjänat två fängelsestraff för flera våldtäkter mot barn. Domaren som fällde hans andra dom 1998 konstaterade att pedofilen inte visade någon ånger över sina brott. Farnells första fru skilde sig från honom på grund av barnvåldtäkterna. Han hittade sin andra fru Wendy på en fruimportsida och hämtade hem henne från Kina 2004.
När Pattaramon Chanbua informerades om Farnells domar krävde hon att få tillbaka tvillingdottern. Samtidigt riskerar hon själv att åtalas. Enligt uttalanden från Thailands hälsodepartement strider det mot landets människohandelslagar att agera surrogatmor mot betalning. Thailand har egentligen ingen lagstiftning rörande surrogatmoderskap. Dock har den internationella uppmärksamheten kring lilla Gammys fall fått den nya militärjuntan att börja stifta nya lagar, däribland att kommersiellt surrogatmoderskap är människohandel. Enligt landets hälsodepartement är surrogatmoderskap bara lagligt om det är altruistiskt, de biologiska föräldrarna är heterosexuella och surrogatmodern är släkt med dem.
Vårdnaden utreds
Flera australiska par, vars embryon bärs av thailändska kvinnor, uppmanar nu sin federala regering att söka amnesti för redan existerande surrogatavtal. Sam Everingham, ordförande för intresseorganisationen Surrogacy Australia, säger till The Sydney Morning Herald att drygt 100 par befinner sig i en juridisk limbo. Ett par, som hade hämtat sin surrogatbebis i Thailand, tilläts inte gå ombord på flygplanet till Australien förrän de fick kontakt med surrogatmodern via telefon och hon lovade en tjänsteman att hon inte hade betalats för uppgörelsen.
I veckan har Western Australias barnavårdsmyndighet flera gånger försökt få kontakt med makarna Farnell. Paret har hållit sig borta från sin villa i Bunsbury. Djurskyddspoliser har omhändertagit deras hund för misstanke om försummelse. Hunden hade varit på villans bakgård i flera dagar utan mat eller vatten. I torsdags lät delstatens barnminister Helen Morton meddela att barnavårdsmyndigheten hade haft telefonkontakt med paret. En utredning kommer nu att utföras och om den visar att Gammys syster är i fara hos sina biologiska föräldrar lär de fråntas vårdnaden.
På söndagen, den 9 augusti, sändes en intervju med makarna Farnell i Channel Nines 60 Minutes.