Prenumerera

Logga in

Dramatisk final i fotbolls-VM i Östersund

Det krävdes straffar för att avgöra finalen i Conifa World Cup. Countea de Nissa var till slut det lag som fick lyfta pokalen mot den djupblå jämtlandshimlen.
– Det känns enormt, det här är en stor seger för mig och något av det största jag varit med om, säger Hichem Ferreri som satte den avgörande straffen mot Isle Of Man.

Det var en rolig, men ganska märklig final att bevittna. Utmed sidlinjen svallade känslorna och engagemanget visades ohämmat och öppet. De två tränarna hamnade tidigt i dispyt med vararandra och flera gånger under första halvlekens hälft blev Countea de Nissas tränare tillsagd att ta det lugnt.

Det blev en tuff match från början till slut – varje duell togs på allvar och man märkte verkligen att det var final. Skrik, knuffar och bitvis riktigt bra fotboll. Men publikstödet då? Ja, medier hade i alla fall samlats från världens alla hörn – men publiken svek igen. Under hela VM har Conifa nämligen kritiserats för att inte dra publik till matcherna. Det var inte lika glest som övriga matcher men det var knappt över 1 000 personer på läktarna totalt, på en arena som tar 6 000.

Spelarna var som tur var lika tända för det. När Hichemm Ferrari satte den avgörande straffen efter 90 mållösa minuter mot Isle of Man visste glädjen inga gränser.

– Vi är otroligt glada. Vi vet inte hur mottagandet kommer att se ut när vi kommer hem, men vi vet att vi har många fans så jag vi förväntar oss att folk kommer och firar oss på flygplatsen när vi kommer, säger Hichem Ferreri till Feministiskt Perspektiv

Isle of Man i läge. Fotograf: Sebastian Garhammer

Matchen var jämn. Båda lagen kämpade och det var svårt att gissa sig till vilket av lagen som skulle stå som slutlig vinnare. Countea de Nissa hade kanske fler tekniskt bra spelare och några fler målchanser under matchen men laget från Isle of Man, den lilla ön mellan Storbritannien och Irland, verkade fysiskt starkare och vann därför fler närdueller. Isle of Man kunde mycket väl ha gjort mål under några av de spännande fasta situationerna i slutet av matchen, men matchen avgjordes i stället på straffar. Syndabocken blev Chris Bass Jr. Bollen gick strax utanför och han blev den enda straffläggaren som inte lyckades få bollen i mål. När sedan Hichem Ferreri avgjorde grät många i Isle of Man – på planen blandades tårar med vinnarrop och känslorna visste inga gränser.

Sápmi på tionde plats

I turneringen deltog det samiska landslaget Sápmi med spelare från Sverige, Norge och Finland. Efter två matchförluster i gruppspelet spelade Sapmi placeringsmatch mot Tamil Eelam. De spelade om placeringarna nio till tolv och Sapmi vann med 4-2. I lördags spelades sedan matchen om nionde platsen och Sapmi mötte starka Nagorno Karabakh. Vinsten gick till Nagorno Karabakh då de vann med hela 5-1. Därmed slutade Sápmi som tia i turneringen som hade totalt tolv deltagande lag.

Besvikna silvermedaljörer. Fotograf: Sebastian Garhammer

Dåligt publikstöd

Conifas VM drog väldigt lite publik. Det kan ha handlat om max hundra personer i publiken per match och media har rapporterat om nästintill tomma läktare. Presidenten för Conifa Per Anders Blind kan ännu inte uppge några exakta siffror för publiksnittet men det är ett som är säkert: han är inte nöjd. Något som han till stor del vill beskylla lokal media för.

– Det är tråkigt att lokal media både före och under turneringen av någon anledning bestämt sig för att inte lyfta fram VM. Om de har valt att skriva något så lyfter de bara fram negativa aspekter. Det är den stora anledningen till att vi haft så låga publiksiffror, säger Per Anders Blind till Feministiskt Perspektiv.

Per Anders Blind uttrycker på samma gång en självrannsakan.

– Många av lagen var på samma gång väldigt sena med att lämna in sina spelartrupper. Hade vi vetat tidigare vilka spelare som skulle komma så hade vi lättare kunnat pumpa ut och hajpa spelarna mycket mer och i ett tidigare skede.

Känslorna har varit minst sagt blandade.

–Vi har ju haft toppspelare från bland annat Ryssland och Italien. Jag är otroligt besviken på lokal media, men fruktansvärt nöjd över vilken respons vi fått över hela världen. Journalister och media från jordens alla hörn har följt det här med glädje och spänning.

Översiktligt är Per-Anders Blind ändå nöjd, och han tror precis som han sa i förra intervjun med Feministiskt Perspektiv då VM stod för dörren, att östersundarna förstår först så här i efterhand hur stort det är.

– De som har varit med oss förstår absolut hur stort arrangemanget har varit. Tyvärr är det alldeles för få som vet om att det pågått ett VM i stan, säger Per-Anders Blind.

Ferreri och lagkapten Assoumani. Fotograf: Sebastian Garhammer.

Organisation mot rasism

Padania från norra Italien, var ett av de lag som deltog i VM. Laget stöddes fram till ungefär ett år sedan av det högerpopulistiska partiet Lega Nord. Ett uppseendeväckande faktum, särskilt inom sportens värld där man i mångt och mycket ofta vill skilja sport från politik– är att Conifa, enligt Per-Anders Blind, för ett år sedan när klubben sökte ansluta sig till Conifa, ställde ultimatumet att ifall klubben skulle få vara med i Conifa så var de tvungna att lägga ner hela det gamla padaniska laget och göra sig av med finansiären Lega Nord.

– De var tvungna att riva ner hela organisationen från grunden då vi tydliggjorde att vi inte ville ha att göra med den typen av ställningstaganden inom sporten. Padania förlorade därmed sin största finansiär Lega Nord. Vi hjälpte därefter att bygga upp laget igen och att utveckla det nya Padania och vi stöttade mestadels klubbens organisering.

Trots att fotbolls-VM nu är över så blir det inte att ligga på latsidan för Presidenten för Conifa.

– Nu ska vi sammanfatta Östersund, sedan ser vi fram emot Challenge Cup i Ryssland i augusti. Nästa år blir det EM och då siktar vi på att ha en uppstart för damerna också. Det förs diskussioner om det just nu och jag tror verkligen att vi kommer att föra in damerna på arenan nästa år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV