Det blev ingen finalplats för Örebro Black Knights, semifinalen förlorades mot Arlanda Jets. Men för många av lagets spelare gäller nu en snabb omladdning: Tio av dem är uttagna till det svenska landslaget i amerikansk fotboll och möter England den 20 september. Feministiskt Perspektiv har talat med Märta Nilsson som säkrat plats i landslaget och som också kan bli vald till årets spelare.
– Det var jättestort, att man kan komma in som 20-åring och spela i ett landslag, säger Märta Nilsson om att hon i augusti i år fick reda på att hon är uttaget till landslaget och kommer att spela mot Storbritannien i en träningslandskamp den 20 september.
Det gjorde dock inte förlusten mot Arlanda Jets borta på Midgårdsvallen i helgen lättare. Mycket stod på spel – inte bara möjligheten att få spela i finalen, utan att få göra det hemma i Örebro där finalen kommer att hållas den 13 september på Behrns arena. Nu blev det inte så, det blev förlust med 0-20:
– Det var många känslor, alla hade hoppats. Men samtidigt kände vi att vi gjorde en bra match, alla försökte och vi har en väldigt bra stämning i laget.
– Då var det många tårar men det blir också som en morot inför nästa år, då ska vi stå där i finalen, säger hon.
En finalplats hade blivit den perfekta avslutningen på en lyckad säsong, och blivit pricken över i:et för föreningen eftersom Örebro Black Knights herrlag gör upp om mästartiteln nu i helgen, och, förklarar Märta Nilsson, det hade varit det bästa sättet att tacka föreningen för det stöd som man fått. Men föreningen har som sagt mycket att vara stolt över ändå då så många spelare utvecklats till så hög nivå att Örebro Black Knights är det lag som bidrar med flest spelare till landslaget med sina tio spelare.
Snabb utveckling
För Märta Nilsson har, liksom Örebro Black Knights, på kort tid visat att hon har mycket talang och hjärta. Laget bildades inte förrän våren 2013, och det var i samband med det som Märta Nilsson hittade till amerikansk fotboll. Hon kom i kontakt med sporten via Linn Norman, en av lagets första spelande tränare och provade på. Till en början fanns det en viss tvekan, det var ovant att utöva kontaktsport för Märta Nilsson som tidigare inte hade sysslat med lagsport.
– Vändpunkten kom när vi kom ut på Rosta gärde och tog upp skydd och hjälm, vi fick börja tacklas på dummies, då började jag inse att det var riktigt kul att det var något som jag verkligen ville göra.
Flera i laget visade tidigt intresse för landslaget vilket föreningen plockade upp och head coach Niklas Persson-Ghylfe gick igenom och hade förberedande träningar, något som alltså gav gott resultat. Första landslagslägret hölls i våras då man bland annat etablerade spelupplägg genom så kallade playbooks. Ytterligare ett hölls i början av augusti och det var då Märta Nilsson fick beskedet att hon var en av de spelare som förbundskapten Ville Korhonen hade tagit ut till spel mot Storbritannien.
– På det lägret var det ännu mer fokus på att spelet skulle sitta, att man har koll på sin grej. Levererade man blev man uttagen, säger Märta Nilsson som själv spelar på den offensiva linjen och som också är nominerad till priset för årets bästa spelare på den positionen. På lördag kommer prisutdelningen SAFF Awards att hållas i Stockholm.
– På den offensiva linjen måste man framför allt ha lite tyngd för det är där kollisionen sker, man måste vara stark men också explosiv och snabb, man ska vara stor, snabb och stark, summerar hon.
Matchen mot Storbritannien i en träningslandskamp den 20 september. Därefter är det den årliga Finnkampen den 4 oktober som spelas i Helsingfors.