Nyheter

Dyrare för arbetsgivare att försumma arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverket har tagit fram ett nytt sanktionssystem som gör det dyrare för arbetsgivare att bryta mot arbetsmiljölagen. Det var riksdagen som fattade beslut om att införa ett system med mer effektiva följder, eftersom få anmälningar har lett till straff som det ser ut nu.

Dessutom, skriver Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande, har utredningarna både tagit lång tid och krävt mycket resurser – då flera myndigheter varit involverade i alla processer. Med det nya systemet kan Arbetsmiljöverket utfärda sanktionsavgift för en arbetsgivare som bryter mot reglerna, istället för att frågan går till polis, åklagare och domstol. Om någon skadas eller dör i arbetet krävs dock fortfarande en domstolsprocess för att fastställa straffet.

Bernt Nilsson, tillförordnad generaldirektör på Arbetsmiljöverket, framhåller att syftet med förändringarna är att öka motivationen att arbeta förebyggande:

– Det önskvärda är givetvis att arbetsgivarna bedriver ett bra förebyggande arbetsmiljöarbete ute på sina arbetsplatser i enlighet med vad reglerna kräver, så att människor inte skadas eller blir sjuka på sina jobb. Då behöver vi aldrig ta ut några sanktionsavgifter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV