Startsida - Nyheter

Egenmäktigt förfarande sätts upp på Uppsala Stadsteater

Egenmäktigt förfarande är den annorlunda kärleksromanen som belönades med Augustpriset i fjor. Författarinnan har i otaliga sammanhang analyserat inte bara sin bok utan också det den handlar om - besatthet av en annan människa.

Nu blir Egenmäktigt förfarande också teaterpjäs.

Själv läste Karin Parrot Jonzon boken av Lena Anderssson så fort den kom ut förra året. Med många års livserfarenhet var det ett ämne som hon mött flera gånger, både personligen och genom andra människor. Passionen är inte ett okänt område för henne.

– Egenmäktigt förfarande innehåller flera igenkänningsfaktorer, på olika plan. Jag blev imponerad av författarens förmåga att med ett så okomplicerat språk beskriva vad det gör med en person.

Karin Parrot Jonzon fann flera analyser i boken, som hon själv skrev under på.

– En besatt människa beskrivs ofta som irrationell, lite dum i huvudet. Det synsättet håller inte författaren med om - och det gör inte jag heller. Passionen är ett livsbejakande fenomen, så ofta missbedömt, säger Karin Parrot Jonzon som menar att hon vill sätta besattheten under lupp. Hon har själv skrivit manus till pjäsen.


Lika gärna vara en man

– Kärleken kan se ut på många skiftande vis. Med den här pjäsen hoppas jag kunna bidra till att skammen tas bort från den som är besatt, eller oälskad om man så vill, säger hon.

I Lena Anderssons bok är det kvinnan som är besatt. Men Karin Parrot Jonzon betonar att det lika gärna kan vara en man.

– Fast jag har valt att skildra det ur ett kvinnligt perspektiv, säger hon.

Efter att hon hade fått idén till pjäsen kontaktade hon först författaren för att få hennes ’ja’ till att ge Egenmäktigt förfarande en scenisk form.

– Hon var positiv vilket gladde mig. Jag har fått fria händer, inom vissa gränser förstås.


Premiär i september

Nästa steg var att finna en teater för att sätta upp föreställningen. Malmöstadsteater visade inget större intresse varför Karin Parrot Jonzon vände sig till Uppsala stadsteater där Linus Tunström är konstnärlig ledare och hakade på.

Nu är det bestämt att premiären av Egenmäktigt förfarande, efter Karin Parrot Jonzons manus och i hennes regi har urpremiär där den 5 september nästa år.

– Väninnorna i boken finns med och blir en slags brechtianska ledsagare genom pjäsen. Men helst vill jag nog beskriva det som en hjärnornas kamp med svåra samtal om människans villkor, avslöjar Karin Parrot Jonzon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV