Startsida - Nyheter

En roman utanför heteronormen

Med en längtan efter berättelser utanför heteronormen satte sig bandbokaren, turnéledaren och trummisen Emma Karinsdotter och skrev i tre år. En roman om kärlek blev resultatet. Det handlar om lesbiska relationer, men inte enbart, säger Nilsdotter till Emma Lundberg i en intervju om romandebuten.

Emma Karinsdotter har arbetat som bandbokare, turnéledare och som trummis i ett amerikanskt punkband och nu har hennes debutroman just kommit ut. Kärlekshistorien mellan Jonna, Niki och Elin tar sin plats i musikens värld och handlar om oändlig kärlek och den stora smärtan i att bli övergiven.

– Den heter Och himlarna ska falla ska falla ska falla när du rör vid mig. Det är en lång titel men jag tycker om den. Jag brukar kalla den för himlarna, säger Emma Karinsdotter. Jag träffar henne på Stadsbiblioteket i Malmö. Boken har hon skrivit på i tre år.

– De första fyrahundra sidorna skrev jag utan att sudda eller ändra något. Jag skulle bara skriva för att hitta historien och det var så jag hittade mina karaktärer; Jonna, Niki och Elin.

Karaktären Jonna arbetar som turnéledare och lever tillsammans med flickvännen Elin. Men när Niki, som är trummis i ett amerikanskt punkband, släpper en ny skiva tvingas Jonna konfronteras med den smärtsamma relationen som hon aldrig gjorde upp med.

– Jag började arrangera konserter när jag var fjorton år och arbetat som bandbokare och turnéledare, det kändes naturligt att kärlekshistorien skulle utspela sig på turné. Jag började tänka på hur extremt stark kärlek kan bli och vilka destruktiva relationer en kan hamna i. Det som är svårt med att bli kär i en artist är att en inte riktigt kommer undan dem. Jonna kan inte riktigt fly när Niki gör comeback och tvingas då konfronteras med den relationen.

Reaktion på den mansdominerade musikbranschen

Emma Karinsdotter var 19 år när hon blev turnéledare första gången efter att ha ifrågasatt varför så få turnéledare är kvinnor. Sedan dess har en stor del av hennes arbete inom musikbranschen gått ut på att göra den mer jämställd. Men hon har också själv varit trummis i ett amerikanskt punkband.

– Jag hade inte tänkt att jag själv skulle vara turnéledare men det blev min första gång. Några år senare fick jag möjlighet att jobba med ett annat band i USA och då blev jag även deras trummis trots att jag aldrig spelat trummor i mitt liv. Ibland efter ett gig när jag kände mig knäckt över att det inte låtit så bra sa alltid en av tjejerna i bandet; ”It’s punk, it’s suppose to sound like shit” och då kändes det lite bättre.

Men just nu är musikvärlden satt på paus när hon är tjänstledig från sitt arbete på ett produktionsbolag för att studera på skrivarlinjen på Skurups folkhögskola. Men inspirationen kommer till stor del från musikvärlden.

– I mitt jobb får jag leka cirkus varje dag vilket är fantastiskt roligt. Men det var när jag såg hur taggade artisterna var inför en spelning som jag började fundera på vad det är som kan få igång mig på samma sätt. Då insåg jag att det var skrivandet jag saknade.
Emma Karinsdotter började skriva när hon hade tid. Efter jobbet, på nätter, på luncher och helger. I slutet av januari kom boken äntligen ut.

– Jag lyckades skriva boken samtidigt som jag jobbade på något mirakulöst sätt. Men nu är jag tjänstledig i ett och ett halvt år för att jag känner att jag vill ge det den ärliga försök det förtjänar eftersom jag tycker att det är så kul. Och jag vill också få den där härliga glansen över ögonen som jag kan se när en artist släntrar in på morgonen som suttit hela natten i studion och försökt få till den där låten. Så känner jag när jag får till den där scenen i mitt skrivande.

De lesbiska relationerna är bara där

Boken handlar om lesbiska relationer, är det något som var medvetet eller kom naturligt för dig?

– Ja, det faller sig naturligt för mig. Jag tycker att det inte behövs så många fler böcker om heterosexuell kärlek. Eller, det är i alla fall inte jag som ska skriva dem. Jag känner också att jag har längtat efter böcker där lesbiska kärlek inte görs till en grej, om någon som tvingas komma ut och sen ska alla tycka att det är jobbigt.

– Jag har själv stått där vid bokhyllan och trevat efter något som jag kan identifiera mig med. Jag känner ett sug efter att vara identifierad utan att det ska var det som definierar mig eller mitt författarskap. Men jag är samtidigt orolig för att romanen ska bli reducerad till att enbart vara lesbisk litteratur. Många problem i världen tror jag härstammar från vår oförmåga att se flera saker samtidigt. Romanen är lesbisk men det är en av många saker den är, jag är lesbisk men det är en av många saker jag är.

Stannar inte vid romandebuten

Framtiden innehåller förhoppningsvis både musik och böcker och just nu skriver hon på nya projekt.

– Jag har kommit ganska långt med ett nytt projekt som jag håller på med nu. Det är ovant att ha så mycket tid att disponera över själv, men det är viktigt att ha tid för skrivande. Det här projektet är en rejäl avstickare, det är en del bisarra texter som jag vill att barn och vuxna ska kunna läsa tillsammans. De är också normkritiska texter och det är väldigt roligt att få skriva de här texterna. Ett annat projekt handlar om att jag ska försöka ta mig till ön Lesbos.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV