Startsida - Nyheter

Ett år efter Kärrtorp

Nätverket Linje 17 mot rasism bildades som en reaktion mot att nynazister ägnade sig åt misshandel och propagandaaktioner i området, samt höll övningar på idrottsplatsen. Manifestationen den 15 december var en samling mot rasism. Nu, ett år senare, handlar det om att blicka framåt skriver de i inbjudan.

De konstaterar också att den antirasistiska rörelsen växt sig större och starkare under året, att nazistmarscher har mötts av stora protester i bland annat Malmö och Stockholm och att Sverigedemokraternas valrörelse kantades av protester på torg, arbetsplatser och skolor runtom i landet.

”Samtidigt har rasistiska och fascistiska krafter växt sig starkare, i Sverige och i övriga Europa. Attackerna mot romer har ökat i antal och blivit allt värre. Och relativt få har slutit upp i manifestationerna mot dessa hatbrott. Jämlikheten, antirasismen, vår vilja att stå upp för varandra, måste gälla alla!” skriver de på sin Facebooksida.

Sandra Eriksson har varit med i Linje 17 mot rasism sedan starten. Hon förklarar varför det är så viktigt att samlas igen:

– Vi ville minnas årsdagen av när vi blev attackerade och ändå höll stånd och tog tillbaka vårt torg. Vi i Linje 17 mot rasism vill visa att vi fortfarande finns och är aktiva, då vi har fått så mycket stöttning och kärlek under det här året. Dessutom har SD blivit tredje största parti och då tycker vi det är ännu viktigare att prata om inkludering och allas lika värde, säger Sandra Eriksson.

Linje 17 mot rasism har formulerat fem politiska krav till kommunen och riksdagen och vill med det visa andra förorter hur de kan agera för mångfald. Bland annat vill gruppen ha ett kulturhus med fokus på mångfaldsfrågor och att det i skolan satsas på att lyfta rasismens historia i undervisningen. Brev med kraven har delats ut till alla boende längs linje 17 med uppmaningen att alla som håller med ska komma till Kärrtorpstorget på måndag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV