Nyheter

Ett kostsamt och farligt beslut

Det är sorgligt, förfärligt att nazister får marschera på våra gator, säger bildkonstnären Channa Bankier per telefon från Gotland. Hon har blivit utsatt för angrepp, smutskastning med en underton av hot på en nättidning som tillhör Svenskarnas parti (SvP).

– ”Judinnan och judisk kvinna” kallas jag upprepande i en hatisk förfärlig artikel, för att jag har talat emot demonstrationstillståndet till SvP:s demonstration i Jönköping på arbetarrörelsens 1 maj.

Channa Bankier hoppades, tillsammans med 17 andra privatpersoner, på den legala vägen att stoppa nazidemonstrationen i Jönköping.

– Vi överklagade polisens beslut att ge tillstånd, fick avslag och överklagade igen hos förvaltningsrätten. Det blev ett nej där också. De motiverade sitt beslut med hänvisning till grundlagsskydd för demonstrationsrätten. När vi hänvisade till lagen om hets mot folkgrupp sade de att man inte kan veta i förväg om demonstranterna bryter mot denna lag! Men hur kan man säga det när de som ska demonstrera uttrycker hat mot muslimer, judar och invandrare. Det kan inte beskrivas som något annat än hets mot folkgrupp.

I en debattartikel skriver Eric Rönnegård, jurist och tidigare polisintendent, "att svensk rätt inte tillåter någon att utanför den rent privata sfären sprida nazism och därmed dess rasläror. Det framgår i enlighet med FN:s rasdiskrimineringskonvention, utformningen av brottet hets mot folkgrupp och departementschefens motiv, redovisade i propositionen samt domstolarnas praxis".

Bildkonstnären Channa Bankier tycker att det har gått för långt när nazister får demonstrera på gatorna.

– Vi har försökt med den lagliga vägen som var krånglig och tidskrävande. Men nu gäller det att alla går ut, Jönköpingsbor ska ut och ta kontrollen över sin egen stad. Och det händer mycket sådant också. Kyrkorna har anordnat utomhusgudstjänst i området och motdemonstrationer arrangeras.



I sitt tal vid manifestationen 2013 i Jönköping sade partiets ordförande Stefan Jacobsson att "svenskarnas framtid står på spel. Vi har bara ett svenskt folk, mångkulturen måste avvecklas till varje pris". Foto: F.F-Antifascist


Marscher som väcker oro

Just på kristallnattens 75-års dag, den 9 november 2013, fick nazisterna marschera med polisbeskydd genom Stockholms gator. De marscherade i mörkret genom gatorna med sina facklor för att påminna om vad de gjorde i november 1938. Nu, trots den allmänna oron, protester och överklagan samt allvarliga risker för sammandrabbningar och skador, får de marschera genom centrala delar av Jönköping, just på arbetarrörelsens traditionella dag. Något som i politiska termer uppfattas som en ren provokation. Polisen har därför uppmanat stadens invånare att hålla sig undan ifrån centrala delar av sin stad under dagen. Många stadsbor samt skribenter och debattörer uppfattar detta som en inskränkning i medborgarnas rörelsefrihet, eftersom polisen, genom att ha gett demonstrationstillstånd till en våldsbejakande skara av män, inte kan garantera Jönköpingsbornas säkerhet. SvP ett nazistiskt parti vars ordförande, liksom flera andra viktiga partifunktionärer, är våldsdömd.

Polismyndighetens beslut i demonstrationsrättens namn, betyder bland annat att denna första maj 2014 kommer rasifierade, romer, judar, feminister och hbtq-personer bosatta i Jönköping att känna sig otrygga och hotade i sin egen stad.

Channa Bankier tycker, som många andra debattörer, att detta inte ska förekomma och hoppas att gränsen sätts nu i Jönköping.

– Alla kommer att se vad nazister gör och vilken reaktion som finns mot dem.

Men yttrandefriheten ska försvaras och även nazister ska ha rätt att yttra sina åsikter bland annat genom demonstrationsrätt, hävdar en många...

– Yttrandefriheten är inte ovillkorlig, hets mot folkgrupp är olagligt. Där går gränsen och lagen som kriminaliserar hets mot folkgrupp ska tillämpas, svarar Bankier.


Kostsamt för staden

Till och med Jönköpings kommun har överklagat demonstrationstillståndet till SvP. Att upprätthålla ordning och säkerhet en sådan dag, att avspärra gator och den eventuella skadegörelsen kommer att kosta kommunen så höga belopp att kommunen inte vågar tala hur mycket det rör sig om för allmänheten. Stadsdirektören Carl-Johan Korsås säger till Jönköpingsposten att i området som berörs, bedrivs ju bland annat hemtjänst och hemsjukvård som trots demonstration måste fungera. Det är den typen av verksamheter som måste planläggas, säger Korsås. "Förra året kostade allt 1 668 000 kronor", säger närpolischef Mats Rosenqvist om fjolårets polisbevakning av SvP:s marsch på första maj till Jönköpingsposten.

Polisen i Jönköping står fast vid sitt beslut att garantera SvP:s marsch genom Jönköpings gator på första maj. De anser sig kunna hantera situationen under demonstrationen och ger ingen förklaring till varför det inte vore tänkbart att åtminstone flytta demonstrationen till ett mer avlägset område, där stadens invånare inte berövas sin rörelsefrihet under flera timmar på en sådan dag som första maj. Detta även om polismyndigheten lagligen har möjligheten att tillämpa paragraf 25, andra kapitlet i ordningslagen som säger:

”Polismyndigheten får förbjuda att det hålls en allmän sammankomst, om det vid en tidigare sammankomst av samma slag uppkommit svårare oordning vid själva sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten visat sig ha medfört avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV