Startsida - Nyheter

Ett kryss för kvinnokampen

Partia Kobiet betyder kvinnoparti, men Polens feminister har svårt att få med sig både kvinnor och finansiärer.
– Om du ger pengar till ett stort parti kan du räkna med favörer när de vunnit makten. Att donera till ett litet parti gör dig bara till regeringens fiende, konstaterar partiets grundare Manuela Gretkowska i Lisa Bjurwalds första nedslag bland Europas feministiska partier.

Det polska kvinnopartiet Partia Kobiet grundades 2007 av den kända författarinnan Manuela Gretkowska, som dock övergav partiet redan efter dess misslyckade första val samma år. I dag gästforskar hon vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien:

– Innan Partia Kobiet bildades hade den polska kvinnan två val: att ta hand om barn eller ta hand om äldre, säger hon över Skype. Allting bestämdes av män.

Det som fick henne att skrida till handling var den polska bestämmelsen att gravida måste behålla sina barn även när moderns liv är hotat. Då gick det inte ens att tala om abort utan att kallas mördare, påpekar hon. I dag är det annorlunda – men de flesta män är ”fortfarande dinosaurier”:

– Polen har högst andel affärskvinnor i Europa. Anledningen är sorglig; mödrar får inget statligt stöd och tvingas vara uppfinningsrika. Men männen begriper inte att vi även vill ha lika rättigheter: ”De här kvinnorna driver ju egna företag, det är inte illa. Hur vågar de kräva mer?”.

Manuela Gretkowska berättar att många kvinnliga aktivister skrämdes av att hennes rörelse förvandlades till ett riktigt parti:

– I slutänden föredrog kvinnorna att rösta på etablerade partier utan kvinnlig representation.

Ett annat problem var att ingen donerade pengar. Av strategiska skäl, menar Gretkowska:

– Om du ger pengar till ett stort parti kan du räkna med favörer när de vunnit makten. Att donera till ett litet parti gör dig bara till regeringens fiende.

Ändå tycker hon inte att europeiska feminister bör överge drömmen om ett eget parti:

– Många gånger, som just nu i Polen, kan mindre partier vinna stort inflytande i rollen som vågmästare.

Det stora problemet är att kvinnor inte förstått att allt i livet är politik, säger hon. Varför låta en manlig majoritet bestämma över dina frågor, dina rättigheter? Att hon själv gav upp och lämnade Partia Kobiet förklarar hon med att hon är ”en konstnär, inte politiker”. Det är med skrivandet hon vill uträtta saker:

– Mina ord kan inspirera till kamp – men jag är inte kapabel att driva den i praktiken.

Fler feminister bakom fasaden

Elzbieta Juszczak från Partia Kobiet menar att Polen bara är ultrakonservativt på ytan. Folk är mer frisinnade bland vänner, säger hon:

– Våra väljare är progressiva, frisinnade och inte rädda för att stå för sina åsikter. Det här med att våga uttrycka sin ideologi är centralt. Många polacker har inga problem med att vara progressiva i Polen, så länge de är anonyma. Men när de är ute på stan eller hos släkten är det en annan visa. Det är fortfarande mycket viktigt vad andra tycker om dig. Där finns ett socialt tryck.

På grund av den mäktiga kyrkans ”omfattande antifeministiska kampanjer” är många konservativa väljare övertygade om att Partia Kobiet inte har något att erbjuda dem, suckar Elzbieta Juszczak. Lika frustrerande är alla de ”sovande” kvinnorna på landsbygden:

– De kvinnor som bor i mindre samhällen, som lever under traditionsbundna makars och släktingars inflytande, är inte redo för förändring. Det är en stor utmaning för oss att visa dem den verkliga världen – inte en värld sedd genom deras mäns ögon. Men det är klart att vi förstår dem; de är ofta beroende av sina makar, så de föredrar att vara tillmötesgående för att inte tappa fotfästet ekonomiskt.

Priset för jämställdhet

Både Manuela Gretkowska och Elzbieta Juszczak återkommer till de finansiella hindren. Liksom i USA är pengar centralt för politisk framgång:

– De partier som inte har råd att driva en seriös – det vill säga dyr – valkampanj, har ingen reell chans att komma in i parlamentet. De två-tre stora partierna har heller inget intresse av att släppa in oss, och väljarna som inte accepterar den nuvarande ordningen brukar inte rösta. Därför är vi i nuläget inte ett alternativ, säger Juszczak.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV