Prenumerera

Logga in

Ett turkiskt kvinnoparti bildat inför avgörande val

Den 26 juni bildades Kadin Partisi, Turkiets Kvinnoparti, officiellt i Istanbul. Kvinnopartiet ska aktivt delta i den kommande valrörelsen 2015 och kämpa för kvinnors representation, demokratiska rättigheter och jämställdhet. Feministiskt Perspektiv har talat med Fatma Aytac, generalsekreterare och med-ordförande för Turkiets nybildade kvinnoparti.

Turkiska medier rubricerade händelsen som bildandet av ”det första” kvinnopartiet i Turkiet. Fast det första kvinnopartiet i Turkiet Kadinlar Halk Firkasi, Kvinnors Folkeparti, bildades redan juni 1923. Partiet blev dock inte godkänt av myndigheterna eftersom kvinnor saknade rösträtt då och därför inte ansågs lämpliga att bilda ett politiskt parti.

Ett nytt försök att registrera Türkiye Ulusal Kadınlar Partisi, Nationella kvinnors parti, gjordes 1972 men även de misslyckades med uppfylla de krångliga legala villkoren för registreringen för valdeltagande och senare förbjöds partiet tillsammans med de övriga partier efter militärkuppen 1980.

Det nya Kvinnopartiet i Turkiet har sina rötter i ett kvinnonätverk som ställde upp i valet 2011 med två oberoende kandidater i Istanbuls distriktsval.

– Att kunna få 1 000 röster i ett distrikt i Istanbul trots valkampanjer och resurser, gav oss hopp. Vi insåg att det finns ett behov, ett politiskt vakuum och därför planerade vi för att bilda ett eget parti. Situationen i Turkiet är inte acceptabel. 50 procent av folket är missnöjda med det nuvarande styret. Detta gör att folk letar efter nya alternativ. Men de är trötta på de stora traditionella partierna, menar Fatma Aytac, generalsekreterare och med-ordförande för Kadin-partiet, från Istanbul.

Fatma Aytac

Kvinnor fick rösträtt 1934 i Turkiet. Sedan dess har kvinnor kämpat för rättvis kvinnorepresentation i de politiska organen. I dagens läge består 14.5 procent av parlamentet av kvinnor, enbart en procent av alla landshövdingar är kvinnor. En enda kvinna ingår som minister i regeringen. Fatma Aytac menar att Kvinnopartiet fokus fråga är krav för rättvis kvinnors representation i parlamentet och regeringen.

– Vi fokuserar främst på denna fråga men vi har tre mål på vår agenda: kvinnors representation, demokrati, jämställdhet.

Vad menar ni med demokrati?

– Att alla människor oavsett bakgrund och tillhörighet ska ha samma röster, bli respekterad och inte utsätts för diskriminering.

I sitt första pressmeddelande daterad den 25 juni skriver Kvinnopartiets grundarna att partiet kämpar mot könsdiskriminering och bristande jämställdhet baserad på religion, språk, etnicitet eller sexuell läggning. Partiet ser som sitt uppdrag att kämpa för fred, frihet, jämlikhet och demokrati för kvinnor, unga, Hbtq-personer och alla andra i landet. Om sina visioner skriver dem att partiets avsikt är att revolutionera politiska arenan, vara förebilder genom att uppmuntra kärlek i en värld utan kärlek, rättvisa i en orättvis värld, solidaritet mot en auktoritär värld, rättsstat i en värld av laglöshet och demokrati i en odemokratisk värld.

Har ni några kurdiska kvinnor som medlemmar?

– Inte än. Men vi håller på att öppna nya lokaler i olika delar av Turkiet och vi är öppna för medlemskap från alla kvinnor oavsett etniska eller religiösa tillhörighet. Vad vi kräver av oss som medlemmar i kvinnopartiet är att vi lyssnar på varandra och söker lösningar tillsammans, svarar Fatma Aytac.

Kvinnopartiets närmaste mål är att få representanter i parlamentet. Fatma Aytac är optimistiskt och tror att partiet har bra chanser att komma in på parlamentet och vinna i de lokala valen.

Vilket politiskt block kommer era eventuella ledamöter samarbeta med?

– Vi håller avstånd från samtliga. Vi diskuterar höger- och vänsterpolitiken men vill inte begränsa oss till dem. Vissa frågor, lagar som berör kvinnors rättigheter, kan vi samarbeta med de olika politiska partierna som delar våra krav och mål. Vi är öppna för dem som tror på vårt program och mål.

Kallar ni er feminister? Turkiska tidningar citerar er ta avstånd från feminism.

– Det är klart att vi är feminister! Det som publicerades i tidningar var felcitering. Vi har en styrelse på nio personer, varav två män och det är bra att ha män med i bilden. I Turkiet ses feminister som manshatare och därför kallade vi inte partiet för feministiskt, eftersom det skulle missuppfattas helt.

Det verkar inte som att ni har många unga feminister i partiet än?

– Nej, inte så många men vi försöker att få fler unga att engagera sig. Det är kämpigt för unga kvinnor i dagens Turkiet. De som nyss startat sina liv, måste arbeta hårt och sköta familjen och hinner sällan att engagera sig politiskt.

Fatma Aytac förklarar att kvinnopartiet vill vara självständigt och finansierar sin verksamhet och kampanjer genom små donationer från kvinnorna. Men hon tycker att partiet behöver stöd från kvinnorörelsen i hela Europa.

– Det handlar inte om finansiella stöd, utan om att vi ska kunna med deras stöd höja våra röster och det gör oss alla starkare i Europa. Vi vill ha mer kontakter och nära samarbete med liknande partier i Europa, och Feministiskt initiativ är ett av dem!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV