Startsida - Nyheter

Europaparlamentarikerna: Mos maiorum är ingen lösning

– Det ni har sagt i kväll visar inte minst att EU:s försök att handskas med migration är ur led med sin kontext. Så sammanfattade Benedetto Della Vedova, Italiens utrikesminister och representant för EU:s ministerråd, den debatt som ägde rum i EU-parlamentet under onsdagskvällen. Della Vedova hade kallats till Strasbourg för att försvara Mos maiorum, den särskilda polisinsatsen som avslutas på söndag.

Först några dagar innan insatsen inleddes den 13 oktober förstod parlamentarikerna att något skulle hända. Detta sedan ministerrådets hemligstämplade dokumentet hade läckt och informationen spreds bland papperslösa migranter.

– Mos maiorum är en viktig del i kampen mot internationell brottslighet, förklarade Benedetto Della Vedova i sitt anförande och hänvisade till fem tidigare insatser som inte väckte parlamentarikernas protester. Han förtydligade inte att det var först nu som bekämpningen av gränsöverskridande nätverk blev ett uttalat mål.

Insatsen fick stöd av EPP-gruppens talesperson, spanjoren Agustin Díaz De Mera García Consuegra, som välkomnade den som ett slag för rättsstyre. Hans gruppkollega, Anna Maria Corazza Bildt (M), menade vidare att den var ett viktigt initiativ mot trafficking och ska ses som sådant.

Andra ville att rådet och andra EU-organ ska lägga sin energi på insatser av helt annat slag. Bland andra Cecilia Wikström (FP) ifrågasatte föresatsen att avslöja flyktingsmugglare, då dessa verkar främst i länder utanför EU. Socialdemokraternas talesperson, tyskan Birgit Sippel, var först med att slå fast att det är bristen på lagliga möjligheter som gör människor ”illegala”. Behovet av lagliga vägar in i Europa för både flyktingar och ekonomiska migranter lyftes flera gånger under kvällen. Flera ville se ett bindande system där medlemsstaterna måste ta emot ett bestämt antal flyktingar beroende på deras befolkningsstorlek och uppmanade rådet, som representerar EU:s regeringar, att ta sitt ansvar.

Nationalisterna från UKIP Frihetspartiet i Nederländerna och Dansk folkeparti, trodde heller inte på Mos maiorum utan förespråkade återinförandet av nationella gränser.

Paneuropeisk räd

Ministerrådets representant Benedetto Della Vedova gick i god för att kartläggningen av papperslösas resvägar inom EU respekterar mänskliga rättigheter och följer EU:s lagar. Men flera parlamentariker menade att hemlighetsmakeriet gjorde det omöjligt att bedöma om insatsen verkligen lever upp till de rättsliga kraven.

– Det blir nästan omöjligt att ha en sammanhållen europeisk syn på invandringspolitik om ministerrådet inte informerar oss om sin verksamhet. Vi är ett folkvalt hus, vi beslutar om budgetar och utnämner tjänstemän. Blir vi förda bakom ljuset är den närmaste slutsatsen att något är fel. Invandringssystem måste ha folkets förtroende för att vara legitima, menade Timothy Kirkhope, brittisk talesperson för den konservativa gruppen ECR.

Insatsen riskerar också att skapa nya problem.

Grönas gruppens talesperson, tyskan Ska Keller, varnade för rasprofiliering och menade att Mos maiorum baserar sig på förlegade idéer som Europa klarar sig bra utan.

Vänstergruppens spanske ledamot Pablo Echenique drog applåder när han kallade Mos maiorum för en paneuropeisk, rasistisk räd som bygger på rädsla:

– Den terroriserar dem som kom hit för att söka trygghet och jobb. Den underblåser imaginära rädslor hos andra, hos den ekonomiska krisens offer, medan de som faktiskt ansvarar för krisen ser ned på det som händer från sina höghus.

Motståndet växer

Kadri Soova från PICUM, en brysselbaserad påtryckargrupp för papperslösas intressen, var glad över att så många parlamentariker tog tydlig ställning för mänskliga rättigheter och ifrågasatte interna gränskontroller som det rätta sättet att bekämpa människosmugglare och irreguljär migration. PICUM har tagit emot många rapporter om rasprofiliering och diskriminering under de senaste dagarnas insatser, och hänvisade till EU:s människorättsorgan FRA:s vägledning för hur gripande av papperslösa ska gå till.

Mos maiorum har väckt motstånd i flera europeiska länder.

En särskild sida samlar in rapporter från ingripanden i hela Schengenområdet för att ge en helhetsbild av insatsen. Sidan skickar också ut varningar till papperslösa migranter.

I Belgien, Nederländerna och Spanien har organisationer kontaktat politiker, ordnat demonstrationer, möten och namninsamlingar.

PICUM uppmanar papperslösa och deras vänner att kontakta sina representanter i EU-parlamentet och be dem att ta ställning mot Mos maiorum och liknande insatser.

25 länder ingår i Mos Maiorum, däribland Sverige. EU-parlamentarikerna kräver att bli informerade av ministerrådet om operationens slutsatser, inklusive vad som händer med personerna som blir gripna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV