Startsida - Nyheter

#euvalet: PVV och Nationella fronten bildar ny grupp

PVV, Frihetspartiet, backade från 17 procent till 13 procent. Att det inte gick bättre än så kan ha att göra med att Geert Wilders och PVV samarbetat med franska Nationella fronten inför EU-valet. Detta har Wilders fått kritik för på hemmaplan på grund av Nationella frontens antisemitiska arv, något som inte borde fungera ihop med PVV:s och Geert Wilders uttalat pro-israeliska ställningstagande.

Att Jean-Marie Le Pen, partiets grundare och far till nuvarande partiledaren Marine Le Pen, klämde in det rasistiska uttalandet om att ebolaviruset kan lösa immigrationsproblemen i Frankrike alldeles innan EU-valet kan också ha fått väljare att tveka på att rösta på Geert Wilders som har fokuserat sin rasistiska propaganda på muslimer. Samarbetet med Nationella fronten har bland annat kritiserats av PVV:s mest erfarna EU-parlamentariker Lucas Hartong som vägrat kampanja för sitt parti den senaste månaden på grund av PVV valt att samarbeta med det franska partiet.

– Jag är inte alls förvånad över resultatet. Jag varnade för det. Jag tror att det kommer att bli interna strider nu, folk vill samarbeta med Farage [partiledare för brittiska Ukip], och släppa samarbetet med Le Pen, sade han skriver The Telegraph.

Men Geert Wilders själv hade inga tveksamheter kring samarbetet med Nationella fronten utan gladdes åt resultatet både vad gäller PVV och inte minst Le Pens framgångar i Frankrike:

– Det blev fyra platser trots allt. Det här är till formandet av ett stort euro-kritiskt block inom det europeiska parlamentet tillsammans med Frankrikes nästa president, Marine Le Pen, skrev han på Twitter enligt Dutch News.

De två partierna hoppas kunna bilda ett nytt block i EU-parlamentet, tillsammans med bland annat österrikiska FPÖ, belgiska Vlaams Belang och eventuellt också italienska Lega Nord som ska träffa Le Pen i dagarna. Även Sverigedemokraterna fanns med i bilden, men har de senaste dagarna sagt att man inte kommer att gå med i den gruppen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV