Startsida - Nyheter

#euvalet: Nytt feministparti lanseras i Frankrike

Ett nybildat feministparti ställer upp i det franska EU-valet. Initiativtagare till FPES (feminister för ett solidariskt Europa) är Caroline de Haas, tidigare medlem i regerande socialistpartiet i Frankrike, medarbetare i kvinnorättsministeriet och grundare av feministorganisationen Osez le féminisme (våga feminismen) som fick stort genomslag inför valet 2012.

Röstningen i Frankrike är indelad i åtta stora regioner, och FPES ställer upp med listor i sex av dem. I varje region gäller det att få fem procent för att kunna ta mandat i EU-parlamentet, och konkurrensen är stor. Bara i Paris-regionen finns 31 listor att välja på. Eftersom feministpartiet är helt nytt saknar partiet chans att ta sig in i EU-parlamentet, åtminstone denna gång, enligt Arnaud Bihel, redaktör på feministiska nyhetstidningen Les Nouvelles News.

Caroline de Haas lämnade socialistpartiet, då hon anser att fokus legat för mycket på besparingar. Huvudfrågan för FPES är att försvara kvinnors rättigheter i Europa, men också solidaritet och motstånd mot nedskärningspolitiken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV