Startsida - Nyheter

#euvalet: ”Pirater behövs i kammaren”

Amelia Andersdotter valdes nyligen till ordförande för det nybildade Europeiska Piratpartiet. Som ledamot av Europaparlamentet sedan 2012 har hon drivit frågor om frihet på internet, industripolitik, tillgång till kultur samt insyn i politiken. Hon spelade en avgörande roll för att stoppa ACTA-avtalet om piratkopiering och varumärkesförfalskning. Aleksandra Eriksson har träffat Amelia Andersdotter.

Amelia Andersdotter kommer nu att sitta som ordförande i ett år för det nybildade Europeiska Piratpartiet. Under den tiden planerar hon få igång en plattform som skapar förståelse för hur Bryssels beslut påverkar det som sker i medlemsländerna, tycker hon.

– Många ledande pirater vill samarbeta och påverka EU-politiken, det var därför vi beslutade om att bilda ett gemensamt parti. Vissa problem ser ungefär likadant ut i hela EU-nivå: det gäller till exempel upphovsrätten. Andra, såsom kassettersättning, villkoren för nedladdning eller för att visa film i skolan, skiljer sig mellan medlemsstaterna och då vill vi koordinera de nationella debatterna för att undvika femton olika lösningar i EU:s medlemsstater.

Europeiska Piratpartiet hoppas på mandat i Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. Det är länder med starka piratrörelser och karismatiska toppkandidater. Finlands förstanamn Peter Sunde är dömd till fängelse för Pirate Bay-målet och kan därför inte framträda offentligt under kampanjen. Europeiska Piratpartiet kommer att driva sina valfrågor på internet men också traditionellt, genom media och valstugor, bekräftar dess ordförande.

– Tidigare har pirater liftat till andra länder för att stödja deras kampanjer. Det vore roligt om detta kunde hända igen.

För att bilda en egen parlamentarisk grupp skulle det behövas 25 ledamöter från minst sju EU-länder. Vilken grupp kommer eventuella pirater sitta med i under nästa mandatperiod?

– Den som erbjuder oss bäst villkor. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med den gröna gruppen under den här mandatperioden, men även liberalerna står oss nära.

Tillsammans med Peter Sunde är Amelia Andersdotter Piratpartiets kandidat till Europakommissionens ordförandepost. Andersdotter anser att hon kommer att ta över Kommissionen. Hon ser detta som ett långtidsprojekt.

Vilka frågor vill du driva i så fall?

– EU måste bli mer som internet: öppet, decentraliserat, användargenererat, där en uppsjö av olika aktörer samarbetar på lika villkor.

– Idag ser EU mycket pessimistiskt på sina förmågor men problemet är att befintlig lagstiftning med centraliserad datalagring gör det svårt att uppfinna och samarbeta. Vår stryka ligger i decentraliserade plattformar där folk använder nätet till att skapa och dela kultur på lika villkor. Hundratals miljoner människor deltog i sådana nätverk flera år innan Facebook föddes, Europa var störst på det här området. Men Peter Sunde dömdes till fängelse medan Mark Zuckerberg utvecklade en systemdesign som styr användaren. EU måste sluta kriminalisera uppfinningar på internet, särskilt som skyddet av individers rättigheter är mycket svagt.

– Ta till exempel hackerattacken mot Skatteverket. Någon utnyttjade den dåliga säkerheten, kom över personuppgifter och sitter numera i fängelse. Men Skatteverket är inte skyldigt att se till att detta inte händer igen, offren har inte rätt till ersättning, de får inte ens veta att det var deras uppgifter som spreds.

Varför har stödet för Piratpartiet minskat trots att frågor om övervakning ständigt är på tapeten?

– Idag genomsyrar informationsteknologi alla möjliga politikområden. Det handlar om medborgerliga rättigheter, effektiv förvaltning och konkurrens på marknaden, integritet i sjukvården, bibliotekens möjlighet till modernisering, skolan, elnätet, bilmarknaden… EU har till exempel jobbat i tio år på ett projekt där bilar sänder ut ett automatiskt nödanrop vid olyckor (eCall — red. anm.). Förbindelsen är baserat på GSM-teknologi som skickar ett nöd meddelande till larmcentralen. Man hade istället kunnat installera radiosändare i alla bilar så att de kommunicerade med varandra och förebyggde olyckor. Men reservdelsindustrin mobiliserade mot en sådan lösning. Det här är frågor som kräver teknisk förförståelse men det finns för få politiker som fattar den tekniska biten. Ibland hör jag mina kollegor läsa upp tal i utskotten som tydligt skrevs av något företag men jag tror att det snarare beror på okunskap än att de går företagens ärenden. Därför behöver vi pirater i kammaren som protesterar när sådant sker.

Hur ser du på att högerextrema partier bedöms öka kraftigt sin närvaro i det nya Parlamentet efter valet i maj?

– Många personer känner sig svikna av de rådande partierna. De utsätts för något som de inte kan kontrollera, dagens starka upphovsrätt förskjuter makten till staten och industrin på individens bekostnad. De vill rösta på någon som kan röra till i politiken och utmana den gällande ordningen. Piratpartiet är definitivt ett sådant parti men av någon anledning får vi inte medias uppmärksamhet som systemkritiker. Man kan samarbeta och samtidigt behålla sin suveränitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV