Nyheter

#euvalet: Sinn Féin framåt inför fredagens val på Irland

Det irländska vänsterrepublikanska partiet, som alltså finns representerat såväl norr som söder om gränsen som delar Nordirland från republiken, har gått framåt stort under året. Sinn Féin fick i de sista opinionsundersökningarna inför valet omkring 22 procent, att jämföra med de två regeringspartierna Fine Gael på 24 procent och Labour på 7 procent. Labour riskerar därmed att bli helt utan mandat i EU-parlamentet.

Debatten inför EU-valet har präglats av de stora nedskärningar som Irland gick igenom i samband med den globala ekonomiska krisen då många förlorade jobben, fick sänkta löner eller bidrag. Även om ekonomin verkar börjar återhämta sig är många fortfarande hårt drabbade. Irland tillhör de EU-länder som drabbats hårdast av krisen, tillsammans med Grekland, Portugal, Spanien och Italien. Många har flyttat från ön, både inflyttade migranter, men också en stor del unga irländare. En fråga som kommer att slå hårt är den nya vattenavgiften som kommer att införas från årsskiftet och som många har mobiliserat motstånd emot. Det är också ett av skälen till det ökade stödet för Sinn Féin den senaste tiden då partiet motsätter sig vattenavgifter.

Sinn Féin ställer upp med tre kandidater till EU-valet i tre olika valkretsar. Lynn Boylan som ställer upp i Dublin uppmanade väljare att rösta för förändring:

– Oavsett om det är i Dáil [irländska parlamentet], kommunfullmäktige eller i Europaparlamentet så står Sinn Féins representanter upp för familjer, offentliga sektorn, investering, jobb och för en rättvis skattepolitik.


Agerade mot rasism

Sinn Féin går alltså bra, inte bara i republiken utan på Nordirland som röstade med övriga Storbritannien på torsdagen. Detta trots att partiledaren Gerry Adams nyligen greps och hölls under flera dagars förhör av polis för inblandning i mordet på en kvinna i början av 1970-talet under den utdragna konflikten the Troubles. Om Sinn Féin behåller sitt mandat på Nordirland kommer platsen att tas av Martina Anderson som suttit i den lokala nordirländska församlingen och som varit särskilt ansvarig för att förbättra relationerna med unionisterna. Anderson var IRA-medlem och satt i fängelse i 13 år innan hon släpptes som en del av Långfredagsavtalet 1998.

I veckan avgick en av Sinn Féins kandidater i republiken efter att ett rasistiskt uttalande om irländska Travellers, resande, som hade gjorts tre år tidigare men som nu blev känt. Partiledningen klargjorde att man förlorat förtroendet för kandidaten Cathal O´Reilly, som avgick. Den irländska avdelningen av Enar, European Network Against Racism, berömmer Sinn Féin för snabbt agerande.

– Sinn Féin ska ha en eloge för det otvetydiga och rättframma ställningstagande det tagit i frågan. Det finns överhuvudtaget ingen plats för rasism inom politiken, säger Shane O'Curry, chef för Enar Irland i ett uttalande på organisationens hemsida.

– Alla stora politiska partier har förnyat löftet som de gjorde när de undertecknade Enar Irlands antirasistiska valprotokoll i år. Vi menar att protokollet har bidragit till ett klimat där det oacceptabelt på Irland att använda den typ av rasism som nu kan ses inom politiken i andra delar av Europa. Ett erkännande bör ges till alla irländska partier för detta.

Trots detta har dock vissa uttalanden och kommentarer från politiker varit rasistiska framför allt mot resande, några rasistiska uttalanden har gjorts från medlemmar i regeringspartiet Fine Gael. Shane O'Curry uppmanar Fine Gael att ta efter Sinn Féins snabba agerande:

– Sinn Féin har satt ett exempel som alla andra politiska partier borde ta efter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV