Startsida - Nyheter

Fatta man vill få män att tala om sexuellt våld

För att få män att förstå, ta ansvar och reflektera kring frågor om sexuellt våld har organisationerna Män för jämställdhet, Crossing Boarders och Femtastic tagit initiativ till att gå vidare med Fatta-kampanjen. Nu drar projektet Fatta Man igång med ekonomiskt stöd från Allmänna arvsfonden.

Syftet är att ta diskussionen vidare kring de krav på samtyckeslagstiftning som fördes fram efter flera uppmärksammade och kontroversiella friande våldtäktsdomar förra året. Ida Östensson från Crossing Boarders säger i ett pressmeddelande att fokus inte enbart kan ligga på tjejer och kvinnor:

– För att komma åt problematiken med det sexuella våldet måste vi även jobba med destruktiva maskulinitetsnormer och få killar att ta ansvar för frågan.

Enligt Brottförebyggande rådet, Brå, är 98 procent av de anmälda våldtäkterna utförda av män, framför allt finns förövarna i åldrarna 15-29 år. För att sätta fokus på kopplingen mellan normer kring maskulinitet och sexuellt våld och närma sig ett tabubelagt ämne ska Fatta man använda sig av kultur och opinionsbildning:

– Vi vill nå killar som kanske aldrig vågat prata om de här sakerna förut, och inte reflekterat över sin egen roll kopplat till sexuellt våld tidigare. Vi kommer göra det genom att jobba med manliga förebilder inom kultur, musik och politik, säger Vanessa Marko, från kollektivet Femtastic.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV