I lördags var det den internationella dagen för kvinnorättsförsvarare – Femdefenders Day. Kvinna till kvinna som samarbetar med kvinnorättsförsvarare runt om i världen firade detta genom att hylla modiga kvinnor och samtidigt uppmärksamma deras kamp genom en fest på Fabriken i Stockholm.
Emelie Eriksson Leijon, var Kvinna till Kvinnas konferencier för kvällen:
– Vi lever i en värld som är byggd för män och av män. Men kvinnorna är inte bara offer utan runt om i världen finns det otroligt många modiga kvinnor som bland annat kämpar för rätten att bestämma över sin egen kropp och rätten till att röra sig fritt i samhället. De här kvinnorna kommer förmodligen inte att stå med i historieböckerna. För vi att också de skrivs av män för män, sade Emelie Eriksson Leijon.
I Fabriken i Stockholm bestod kvällens schema av gästföreläsare, aktivister, feminister och musiker. I början av evenemanget var det framför allt kvinnor i publiken men när det nalkades för fest kom den ena mannen efter den andra.
Lara Aharonian från Women’s Resource Center of Armenia är en ”femdefender” från Armenien som var på plats och hon lyfte fram systerskapet och refererade till Emma Goldmans citat ”Om jag inte får dansa är det inte min revolution”.
– Jag och mina kollegor har kallats för allt möjligt, bland annat för fiender som förstör familjen och deras etnicitet, landsförrädare och dåliga mammor. Men de här rösterna kommer aldrig att vinna över oss för tillsammans har vi ett starkt globalt nätverk, sade Lara Aharonian.
Nationalism begränsar kvinnors rättigheter
Expo diskuterade i ett seminarium kopplingen mellan rasism och antifeminism. Sara Duarte, programansvarig för Expo, belyste de ideologiska trådarna som begränsar kvinnors rättigheter. Hon menade att Kvinna till Kvinna som samarbetspartner faller sig naturligt:
– Vi har samarbetat tidigare, som till exempel i rapporten Folk, familj och fosterland – nationalismens konsekvenser för jämställdhet. Den beskriver högerpopulistiska och rasistiska partier i Europa och deras syn på kvinnan, visar hur starkt nationalism påverkar kvinnors mänsklighet och roll i samhället. Vi har bland annat pratat om rapporten i Almedalen.
– Det finns en kopplingen mellan nationalism, antifeminism och kvinnors utsatthet för brott. I den högextrema miljön finns det strömningar av nationalism. Fascism och antifeministiska idéer är inbyggda i de här ideologierna. Fascismens ideal grundar sig som en motreaktion mot en sjukdom i samhället, en feminisering, sade Sara Duarte.
Hon argumenterade att grundfenomenet i fascism är just de antifeministiska idéerna. Feminismen fungerar därför som fascismens och nationalismens motpol. Sara Duarte underströk att inom nationalismen måste nationen prioriteras framför allt, individen får stå tillbaka för det kollektiva och det nationella fästet, och familjer är den minsta beståndsdelen inom nationalistiska ideologer, idéer och grupper. I det högextremistiska samhällsprojekt är kvinnans roll därför väldigt begränsad. Den främsta uppgiften är att föda många barn.
– Hon är en symbol för nationen, moder Svea. Det finns en tydlig liknelse om nationens territorium men också om att försvara den egna kvinnas kropp från att bli inskränkt av någon främling. Nationens egen kvinna ska föda många barn med inte ”den andra” som istället ses som ett hot som föder för många barn, sade Sara Duarte.
Meral Onmaz, även hon från Expo, berättade om det nya samarbetet med människorättsorganisationen Civil Right Defenders för att uppmärksamma de hatbrott och den diskriminering som sker dagligen i Sverige.
– Målsättningen med projektet är att stärka utsatta grupper i samhället. Vi åkte runt och mötte minoriteter. Det är få av dem som vågar anmäla hatbrott och diskriminering. Det är också svårt att bevisa för det behövs vittnen, som till exempel har hört orden. Vi vill visa de utsatta deras rättigheter och verktyg för att få upprättelse, och att även ställa krav på staten, sade hon och förklarade att hatbrott är så kallade budskapsbrott: det är inte bara offret som blir utsatt utan det är en signal som skickas till en grupp.
MR-aktivist från Egypten deltog anonymt
En av gästerna under kvällen var en egyptisk kvinnorättsförsvarare som var tvungen att vara anonym. Hon delade med sig av sina erfarenheter av att möta utsatta kvinnor: att aldrig ge upp och skapa en trygghetszon för kvinnorna. Ett sätt för henne att överleva kampen är att aldrig glömma bort sig själv och sitt egna vardagsliv. Hon menade att ju mer jämställdhetsfrågor diskuteras desto synligare blir orättvisorna och att kvinnor genom att gå samman kan hjälpa varandra runt om i världen.
Bloggaren och feministen Judith Kiros berättade från scenen om möten med några av Kvinna till kvinnas femdefenders:
– Det är viktigt att vara stark och att fortsätta kämpa. I det finns inget annat alternativ än att vara stark. Jag vill vända mig emot hur samhället ser ut i dag, det kapitalistiska systemet och den starka individen. I stället vill jag lyfta fram alla kvinnor som inte klarar av det här. De som blöder eller dör för det de tror på.
– Vi vill inte glömma de som förgörs av systemet och det kan vara lätt att glömma bort varför systemet måste krossas. Vi har fascister i riksdagen i Sverige och det är även ett internationellt fenomen. Vi måste enas om det och kämpa emot. Den antifascistiska kampen går alltid hand i hand med den antikapitalistiska kampen.
Under kvällen framträdde flera artister som Nino Ramsby & Martin Hederos, och Silvana Imam som framförde ”Jag svär på din mamma”. Nino Ramsby pekade på vikten att uppmärksamma transfobi:
– Transfobi och rasism är samma brott och strukturer.