Den så kallade ”bröstkuppen” under Fredrik Reinfeldts tal under Almedalen väckte stor uppmärksamhet i media. I veckan meddelade Miljöpartiet att aktionen inneburit att Femenaktivisten Jenny Wenhammar nu strukits från Miljöpartiets riksdagslista.
Femenaktivisten och riksdagskandidaten Jenny Wenhammar (MP), som under Almedalen utförde en aktion under Fredrik Reinfeldts tal, har blivit petad från Miljöpartiets riksdagslista. Partiledningen krävde att hon skulle välja mellan aktivismen och politiken, ett val hon inte ville göra.
– Jag valde både aktivism och politik, de har valt antingen eller. Jag tycker att det är viktigt att ifrågasättande ska gälla även för politiker. Det dödas aktivister varje dag runt om i världen och att ha en aktivist i riksdagen hade varit en viktig signa, sade Wenhammar till SVT tidigare i veckan.
Miljöpartiets initiativtagare och tidigare språkrör Per Gahrton, har i ett debattinlägg i Expressen kritiserat Miljöpartiets beslut att peta Wenhammar. Han menar att aktivismen i allmänhet och den civila olydnaden i synnerhet är ett viktigt medel för politisk förändring och han lyfter fram civil olydnad som en viktig grundsten för just Miljöpartiet, som sedan partiet grundades har värdesatt såväl det kompromissvilliga som det icke-våldsliga aktivistiska. Gahrton skriver:
”För egen del hoppas jag att vi får se betydligt fler Femenaktioner, miljöstrejker, husockupationer och andra icke-våldsliga, konkreta aktioner som inslag i den gröna kampen för politisk makt. Utomparlamentariskt och parlamentariskt arbete är inte varandras motsatser, utan komplement, vilket är och förbli en grundbult för all grön ideologi.”
Ewa Larsson, ordförande för fristående Gröna kvinnor, är inne på samma linje:
– Miljöpartiet är för civil olydnad som princip. Här handlade det om att väcka politisk debatt för att försöka stoppa miljövidrigt samhällsbygge. Dessutom anser sig Mp vara ett feministiskt parti där kvinnor kan tillåtas agera utifrån egna beslut om hur civil olydnad kan utföras. Att Mp Skåne har fått partiets stöd att stryka en av de i feministiska kretsars mest uppskattade namnen på sin riksdagslista utifrån hennes agerande att använda sin kropp för att väcka uppmärksamhet i en miljöfråga och göra det på statsministernivå, borde ge Jenny kred, inte en vinande med partipiska. Jag tycker Mp:s agerande är patriarkalt, säger hon till Feministiskt perspektiv.
Det var styrelsen för Miljöpartiet i Skåne, som tillsammans med den nationella organisationen, tog beslutet att stryka Jenny Wenhammar från listan ha efter ett långt möte i förra veckan med henne själv. Petter Forkstam, regionordförande för Miljöpartiet Skåne menar istället att en i rollen som politiker och alltså makthavare bör ställa sig utanför rollen som aktivist.
– Civil olydnad är en otroligt viktig del av att föra demokratin framåt. Man måste vara lyhörd mot aktivism men samtidigt måste rågången mellan att bryta mot lagen som aktivist och att stifta lagar i riksdagen vara oerhört tydlig, säger Petter Forkstam till SVT.
Jenny Wenhammar själv beklagar beslutet, som hon tyckte att partiet skulle överlåta åt väljarna. Som fjärde plats på listan skulle hon bara komma in i riksdagen med många personvalsröster, vilket hon menar skulle innebära att väljarna fick avgöra om hon är lämplig som riksdagskandidat.