Prenumerera

Logga in

Feministisk tolkning av Salome-myten

Gruppen Unga Nyskapare tolkar den klassiska myten om Salome: Prinsessan som får allt hon pekar på, utom det hon begär allra mest – profeten Johannes huvud på ett silverfat. Gruppen har arbetat med utgångspunkt i Oscar Wildes manus från 1893, men till stor del även adderat eget material.

Salome är ett feministiskt teaterprojekt med syfte att skapa rum där tjejer och kvinnor kan lyfta fram varandra och ta självklar plats.

– Vi är trötta på hur kvinnor och kvinnokroppen framställs i media såväl som på svenska teaterscener och vill skapa förutsättningar för kvinnor att definiera sig själva, säger Anna Jakobsson, regissör och initiativtagare till projektet, i ett pressmeddelande.

Unga Nyskapare har under våren drivit kampanjen #100förebilder. Varje dag i hundra dagar lyfter gruppen fram en kvinna som genom sitt engagemang och mod utmanar gränserna för hur kvinnor bör vara. Bland förebilderna finns bland andra Josette Bushell-Mingo, Suzanne Osten och Mimi Pollak.

Scenkonstföreningen Unga Nyskapare har funnits på Blå Huset i Tensta sedan 2011. Salome kommer att spelas på Teater Alma och Blå Huset, premiär 17 maj. Den 10 maj spelas en work-in-progress-version av föreställningen på Feministiskt forum.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV