Prenumerera

Logga in

Feministiskt initiativ får 4,3 procent i ny mätning

En ny Demoskop från Expressen i dag ger Feministiskt initiativ (Fi) 4,3 procent inför EU-parlamentsvalet i dag. Om mätningen står sig fram till #euvalet om mindre än två veckor innebär det att Feministiskt initiativ, med Soraya Post i topp, kommer in i EU-parlamentet.

Fi kommer in i Europaparlamentet enligt ny mätning av Demoskop/Expressen i dag. Maria Jansson, statsvetare vid Stockholm universitet, konstaterar att det enda som går att säkerställa är att trycket härmed ökar i feministiska och antirasistiska frågor:

– Siffrorna i olika mätningar visar lite olika. I DN/Ipsos mätning fick Fi 2,8 och i Expressen/Demoskop 4,3 procent. Oavsett siffrorna så ökar stödet för Fi, men det visar också på osäkerheten i mätningarna. En annan osäkerhetsfaktor är ju vilka som faktiskt går till vallokalerna den 25 maj. Siffrornas omedelbara effekt är förstås ökad uppmärksamhet för Fi, men också ett ökat tryck på de feministiska och anti-rasistiska frågorna både inför EU-valet och riksdagsvalet.

Vad betyder de nya siffrorna för Feministiskt initiativ?

– Än så länge har mainstreammedia i stort nöjt sig med att konstatera att det går uppåt för Fi och den gamla vanliga diskussionen om att Fi är ”duktiga idioter”, det vill säga stjäl röster från de rödgröna och på så sätt gynnar alliansen. Men ju högre siffror det blir i opinionsundersökningarna, desto mer granskning kommer Fi få utstå. Eftersom Fi inte kommer få vara med i tv-debatter där endast befintliga riksdagspartier deltar, så finns det en risk att partiet har svårt att hitta kanaler till en bred allmänhet mer på egna villkor. Att svara på kritik är inte detsamma som att få en plattform för att själv få formulera sig i en öppen intervju, eller att få formulera sig i relation till andra i till exempel en debatt.

Det samma gällde för Sverigedemokraterna innan de kom i riksdagen 2010 men i övrigt skiljer sig förutsättningarna, enligt Jansson:

– Om man tittar på valundersökningar så framstår SD som ett missnöjesparti. Det stämmer inte för Fi. Fi:s väljare drivs inte av ett allmänt politikerförakt. SD var därför inte lika sårbara för kritik från media, utan kanske tvärt om, kunde mobilisera tack vare en sådan kritik. För Fi kan det däremot vara helt avgörande med en positiv eller i alla fall neutral rapportering fram till valet, menar hon.

Jansson pekar på det faktum att mer positiv rapportering också ökar risken för motsvarande negativ:

– Den mediala dramaturgin gör att positiv rapportering som spär på framgång också bäddar för att eventuell negativ rapportering framstår som ännu mer negativ. Det blir ett större plask om någon faller i vattnet från 10 meters höjd än från 3 meters, helt enkelt. I sociala media florerar redan nu olika typer av kritik mot Fi, bland annat ett falskt valmanifest, som Fi har gått ut och bemött.

Tror du att det håller hela vägen?

– Svårt att säga. Å ena sidan, om uppgången är så stor som det ser ut i Expressens undersökning, så har antalet som tänker rösta på Fi gått utöver de mest hängivna, som kommer rösta på Fi oavsett. För att dessa personer ska hålla fast vid sitt val och siffrorna stabiliseras fram till valdagen så gäller det att den positiva trenden håller i sig. Å andra sidan har den antirasistiska trenden visat sig engagera många, och valet av Soraya Post och Margaret Gärding som första och andra namn på Fi:s lista signalerar att man verkligen menar allvar med att sätta frågorna om antirasism på EU-agendan. De båda har också genom idogt användande av sociala medier, torgmöten och homeparties blivit namn och ansikten, och därmed lyckats övervinna ett av Fi:s svåraste strategiska dilemman, att få andra än Gudrun Schyman att synas och samtidigt behålla hennes lyskraft.

Fi:s talesperson Gudrun Schyman däremot, är övertygad om att siffrorna håller i sig:

– Tendensen är klar. Fi går mot EU-parlamentet med stormsteg. Vi har en bred feministisk och antirasistisk rörelse med över 13 000 medlemmar som nu kommer att se till att sätta feministerna på plats. Först i EU-parlamentet och sedan i riksdagen, säger hon.

Feministiskt initiativs förstanamn på EU-listan, Soraya Post, är inne på samma linje:

– Människor vill se en förändring och Fi har alla möjligheter att bli den förändringen. Det är en förankrad rörelse och de växande siffrorna ställer större krav på oss som vi lever upp till med stor glädje!

Många bedömare har sett att resultatet i EU-parlamentsvalen kan komma att bli tongivande för hur det går för Fi i riksdagsvalet. Maria Jansson tror att ett lyckat EU-val också kan komma att innebära en ”tuffare match” för Fi:

– Går det bra i EU-valet, så ger det en bra skjuts inför riksdagsvalet, men det kommer samtidigt bli en tuffare match, där fler kommer mobilisera sina krafter för att hålla Fi tillbaka. Till skillnad från en rad olika kommentatorer, tror jag att det finns ett gemensamt intresse från riksdagspartierna att hålla Fi utanför. Hur det tar sig uttryck återstår att se.

Vad säger mätningen om farhågorna att Fi skulle konkurrera med V?

– Vänsterpartiet går upp både i Expressens och DN:s mätningar, jämfört med förra valet. Det är möjligt att några av dem som annars skulle ha röstat på V, istället röstar på Fi, å andra sidan är ett av Vänsterpartiets problem med EU-valet att många av deras anhängare inte röstar alls. Uppmärksamheten och uppgången för Fi, och V, kanske innebär att fler av dessa väljare tar sig till vallokalen, och kanske leder det då också till ett ökat stöd för V i reella röster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV