Startsida - Nyheter

Fi kraftigt fram i opinionen

I dag presenteras en opinionsundersökning där Feministiskt initiativ får 2,3 procent under april. Det är en ökning med en procent sedan mars och uppgången presenteras som statistiskt säkerställd. Även Vänsterpartiet går fram i mätningen och det rödgröna blocket har stor egen majoritet.

I dag presenterade Dagens Nyheter/IPSOS en opinionsundersökning som visar att Feministiskt initiativ gått fram kraftigt i opinionen under april. Sedan mätningen i mars har partiet ökat från 1,3 procent till 2,3 procent och uppgången är den enda statistiskt säkerställda i undersökningen.

Maria Jansson, statsvetare på Stockholms universitet, tror att en del av förklaringen står att finnas i att Feministiskt initiativ funnits i snart tio år:

– De har visat att partiet inte var en ”fluga”, utan att de har både kraft och kompetens att arbeta vidare. Den stora mobiliseringen kring våldtäktsfrågan har också gjort att många fått upp ögonen för Fi:s feministiska analyser även på andra områden.

En annan förklaring till uppgången återfinns enligt Jansson i gruppen förstagånsväljare för vilka Feministiskt initiativ hela tiden funnits med som alternativ:

– Många av förstagångsväljarna i dag har vuxit upp i ett politiskt landskap där feminismen varit mer närvarande än tidigare och där Fi och även andra partier utanför riksdagen hela tiden funnits i deras medvetanden, vilket kan spela stor roll för att man faktiskt väljer att rösta på ett parti som inte redan sitter i riksdagen och på ett feministiskt parti.

Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman ser samma tendens i partiets medlemstillströmning:

– Det är den feministiska våren! Det är ett uttryck för en växande feministisk och antirasistisk medvetenhet, en rörelse som kanaliserar behovet av en modig och visionär politik genom Feministiskt initiativ. Vi ser samma tendens i medlemstillströmningen. Ingen avmattning, bara expansion. Alla feminister kan vara glada, oavsett parti, för det här innebär att frågorna flyttas högre upp på den politiska dagordningen.

I undersökningen har det rödgröna blocket det största övertaget sedan 2008 men det är bara Vänsterpartiet som går framåt. Maria Jansson tror att kritiken mot privatiseringar och resultatstyrning har börjat få ett bredare genomslag, och att det förs fram en kritik på en mer grundläggande ideologisk nivå som också börjat leta sig in i mainstream-media och via sociala medier.

– Man kan se det som en fördjupad diskussion i kölvattnet av alla de ”skandaler” kring privatisering som rapporterats om under en ganska lång tid. Den djupare diskussionen är en allvarligare utmaning mot alliansens politik än skandalerna, eftersom den är mer strukturell och synliggör grundläggande värderingar. Många medborgare vill nog se en förändring, och söker sig då till partier som uppfattas stå för en sådan politik. Vänsterpartiet har länge framstått som det parti som tydligast tar ställning mot just privata vinster i välfärden. Fi vinner förmodligen också på den här omsvängningen, dels för att de uppfattas stå för ett alternativ och dels för att fler feminister i vänsterlägret vågar rösta på Fi när man uppfattar det som att det kommer ske ett maktskifte.

Alliansen stöds i undersökningen av 36,6 procent av väljarna vilket är den lägsta noteringen sedan alliansen bildades i augusti 2004.

– Ovanpå allt detta har alliansen tappat fart och verkar i dagsläget inte ha så mycket nytt att komma med. En politik som främst måste försvara sina tidigare beslut, och mest ägnar sig åt att justera politiken för att möta de problem som uppstått till följd av marknadifiering av den offentliga sektorn, har en svår uppgift i att förpacka detta på ett sätt som tilltalar de väljare som funderar på att byta parti, säger Maria Jansson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV