Startsida - Nyheter

Filmbranschens ojämställdhet ett samhällsproblem

Den nordiska filmbranschen har långt kvar innan jämställdhet uppnås. Enligt ny rapport från Nordicom uppfyller inget av de nordiska länderna en jämn fördelning mellan könen i filmbranschen, vilket är en stor förlust för samhället, menar filmproducenten Annika Hellström.

Jämställdheten i den nordiska filmbranschen är långt ifrån idealbilden, enligt en rapport från Nordicom. Endast 15 procent av regissörerna i norden var kvinnor under år 2012, i Sverige var siffran så låg som 6 procent. Inte i någon av kategorierna regissör, producent, huvudroll och manusförfattare var hälften av de som jobbade kvinnor. Kvinnor ses inte för sin kompetens, utan bedöms utifrån sitt kön, menar filmproducenten Annika Hellström.

– Kvinnor bedöms som svagare och får inte samma utrymme som män. Den största konsekvensen av det är att den kvinnliga rösten inte blir hörd och de kvinnliga berättelserna kommer inte fram. Det är en stor förlust för samhället, säger Hellström.

Stereotypa berättelser

Annika Hellström säger också att jämställdheten i samhället har kommit en bra bit på vägen, något som inte alltid speglas i filmbranschen. Historierna är många gånger stereotypa och är därmed sällan representativa för samhället.

– Film är visserligen nöje, men den uppfostrar också och sätter vissa moraliska värderingar. Därför är det så viktigt att historierna berättas så jämställt som möjligt.

Trots de mörka siffrorna som Nordicom presenterade i sin rapport menar Hellström att utvecklingen är på väg mot det bättre:

– Under de första 100 åren utav filmens historia så skapades de berättelserna till 95-98 procent utav män. I dag tar kvinnor mer plats i samhället, vilket också syns i filmer.

Skärpta jämställdhetsmål

Men det är fortfarande en lång väg att gå innan branschen blir helt jämställd. Svenska Filminstitutet skärpte under 2013 sina jämställdhetsmål i filmavtalen. Målet är att under år 2015 ska 50 procent av filmstödet i kategorierna regissör, manusförfattare och producent ha delats ut till kvinnor. Att män redan är inkvoterade i systemet och inte ser sin del i det hela är problematiskt, konstaterar Annika Hellström, som samtidigt menar det är viktigt att även kvinnor ser sin del.

– Alla är en del av systemet. Kvinnor måste börja ta mer plats, man kan inte klandra männen för allt. Alla måste ta sitt utrymme på samma villkor, men kvinnor är inte tränade på samma sätt som männen är. Därför är kvotering eller att titta utifrån kön ett oerhört effektivt sätt att uppnå jämställdhet, säger Annika Hellström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV