Startsida - Nyheter

Finska Unionen förblir kvinnoseparatistisk

Det finska kvinnosaksförbundet Unionen förblir kvinnoseparatistiskt. En majoritet av medlemmarna röstade ned förslaget om att öppna upp medlemskapet även för människor som inte nödvändigtvis definierar sig som kvinnor. Dock kommer könstillhörigheten nu att avgöras av individen – inte personnumret.

Omröstningen skedde i söndags och med röstutfallet 59-24 röstades förslaget att öppna medlemskapet ned.

“Kvinnosaksförbundet Unionen har bestämt att medlemskap i förbundet även fortsättningsvis kommer vara öppet enbart för kvinnor men respekterar samtidigt varje enskilds rätt att själv få avgöra sin könstillhörighet.” skriver generalsekreteraren Milla Pyykkönen och ordförande Katju Aro på förbundets hemsida strax efter att omröstningen avslutats.

Frågan har diskuterats intensivt i ett och ett halvt år uppger Milla Pyykkönen när jag ringer upp henne. Hon låter lättad på rösten över att mötet inte blev som i höstas, då flera medlemmar demonstrativt valde att lämna mötet i protest mot att frågan bordlades och alltså lämnades obesvarad.

– Det var väldigt uppslitande i höstas, och ingen ville att det skulle bli likadant nu på vårmötet. Därför hölls diskussionerna i saklig ton och med genomtänkta argument, berättar Milla Pyykkönen.

Legitima argument

Samtidigt berättar hon att de flesta medlemmar som talade på vårmötet argumenterade för att rösta ned förslaget, och Milla Pyykkönen tycker det var synd för debatten att inte fler som stöttade ändringsförslaget gick upp och förde fram sina argument. På frågan om vad det kan tänkas bero på, har Pyykkönen först svårt att hitta orden, men förklarar sedan att det känns som att frågan svalnat, och så konstaterar hon också att flera av dem som lämnat mötet i protest i höstas inte heller närvarade på vårmötet i söndags.

Hon vill inte berätta var hon själv står i frågan, men lyfter fram att båda sidor har legitima argument.

– Å ena sidan finns alla de kvinnor som känner att de behöver ett eget utrymme, som känner sig trygga och som en del av en stärkande kvinnosolidaritet så länge organisationen är kvinnoseparatistisk. På andra sidan finns de som vill se en mer mångsidig och inkluderande organisation, som vill göra rörelsen större, de som av olika anledningar känner sig exkluderade och främmande inför uppdelningen av ”kvinnor” och ”män”.

Ett steg framåt

Och trots att medlemmarna alltså röstade ned förslaget om ett öppnande av medlemskapet så ser hon ändå förra veckans möte som ett steg framåt, eftersom det nu formellt är inskrivet svart på vitt i protokollet att det är upp till varje person att själv definiera sin könstillhörighet.

Milla Pyykkönen påpekar också att den stormiga debatten förvisso skadat förbundets anseende, men också fört med sig att insikter om cis-kvinnors privilegier och osynliggörandet av rasifierade och hbtq-kvinnor aktualiserats och lyfts upp på agendan. Som ett steg i detta skriver Kvinnosaksförbundet Unionen på sin hemsida att de nu bestämt att formellt definiera sig som en antirasistisk organisation och kommer att stärka kampen också mot etnisk diskriminering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV