Även om Feministiskt initiativ har synts mindre i medierna efter sommaren, pågår den här valrörelsen på många olika arenor. Statsvetaren Maria Jansson bedömer därför att det finns fler faktorer än den senaste opinionsundersökningen som kan gynna Fi i valets slutspurt.
– Fi har synts allt mindre i de stora mainstream-media ju närmare sig valet kommer, och därför är det ännu mer spännande att Fi går framåt. Inför EU-valet blev Fi en nyhet när de lyckades mobilisera stora massor av människor på första maj, i demonstrationer för samtyckeslagstiftning och på de stora home-parties som arrangerades och därefter tog sig in i EU-parlamentet, säger Maria Jansson.
Men efter sommaren har det varit mindre Fi i media. När tv-debatter och utfrågningar, liksom parti-genomgångar i vissa stora tidningar, har uteslutit Fi har de reproducerat bilden av vilka partier som valet står mellan. Men även om det kan ses som en nackdel för Fi, finns det andra faktorer som har positiv effekt, enligt Jansson:
– Fi har diskuterats en del som ”joker” när diskussionerna om regeringsbildning har blivit mer dominerande nu i valrörelsens slutskede. Det gynnar Fi. Goda opinionssiffror gynnar också Fi, liksom det faktum att de röd-gröna fortfarande ser ut som vinnare.
Samtidigt har det blivit allt tydligare att de allra flesta riksdagspartierna beskriver Fi som ett problem för regeringsbildningen, konstaterar hon.
– Det ska bli väldigt spännande att se forskning om den här valrörelsen efter valet, eftersom den verkar pågå på så många olika arenor. Jag tror att det också bidrar till att valrörelsen upplevs väldigt olika av de som ska rösta, beroende på vilka informationskanaler de har tillgång till. En gissning är att det också gör att opinionsmätningarna blir mindre säkra. Men som sagt, här finns spännande uppgifter för statsvetare att ta sig an efter valet.