Startsida - Nyheter

Flera gripanden i Ryssland när OS i Sotji invigdes

Enligt tidningen QX greps Ulrika Westerlund, liksom juristen Kerstin Burman, och gruppen i Moskva när de hade börjat sjunga ryska nationalsången på Röda torget, samtidigt som de var i färd med att veckla ut en regnbågsflagga. Manifestationen var inspirerad av den tolkning av ryska nationalsången som filmades på Stadion i Stockholm och som spritts på sociala medier den senaste tiden Live and let love regisserad av Sean Kelly berättar QX.

Aktivisterna knuffades ner av polisen som också slet sönder deras flagga. Polisen var dock inte våldsam mot aktivisterna vid själva gripandet.

– Nej inte mot oss men de rev sönder regnbågsflaggan och verkade vara oerhört aggressiva mot just den symbolen, säger Westerlund till QX.

Anastasia Smirnova och de andra som greps i St: Petersburg höll en banderoll med texten: ”Diskriminering är oförenligt med den olympiska rörelsen. Princip 6 i den olympiska chartern.” I ett pressmeddelande från det internationella nätverket All Out och Athlete Ally fanns en gravid kvinna bland de gripna. De riskerar att få böter på upp till motsvarande 6 000 kronor eller 50 timmars straffarbete.

– Det här är skandalöst och strider helt mot IOK:s försäkring om att ryska lagar är i linje med den olympiska chartern, säger Andre Banks, en av grundarna av All Out och fortsätter:

– IOK och de olympiska sponsorerna som Coca-Cola, McDonalds och Visa hade alla möjligheter att fördöma denna uppenbara diskriminering men valde tystnad och att bli delaktiga i stället. IOK och sponsorerna har ett ansvar att arrangera olympiska spel som upprätthåller alla olympiska värden, säger han i pressmeddelandet.

Anastasia Smirnova jobbar med det ryska nätverket Russian LGBT Network och ska enligt All Out ha skrivit på sin Facebook-vägg att hon inte kunde skriva mycket eftersom de inte är tillåtna att använda telefoner i arresten. ”Och nu vill de att vi ska underteckna papper. Kosmiska kramar till er från vår polisstation! PS. Att bli gripen för ett foto med en banderoll – är inte det ett underbart sätt att fira invigningen av de olympiska spelen” skrev hon enligt CBS.


Anastasia Smirnova under Stockholm Pride 2012

För sajten Buzzfeed berättar en aktivist som bevittnade gripandet att de fyra hade stannat på väg mot det pittoreska området Vasilyevskiy Ostrov för att ta bilder då de plötsligt omringades av polisbilar.

– Antingen är telefonerna avlyssnade eller så har de kameror över hela staden; bara några få människor kände till den här aktionen, säger aktivisten, som vill vara anonym av rädsla för sin säkerhet, till Buzzfeed.

Alla de fyra som greps i St: Petersburg släpptes under fredagen efter att ha blivit anklagade för att ha deltagit i ett olagligt offentligt möte. Förhandlingar ska hållas under lördagseftermiddagen.

– Alla känner sig starka, och det stöd vi får värmer verkligen, skrev Anastasia Smirnova på Facebook.

När Feminstiskt Perspektiv mötte henne under Stockholm Pride 2012 poängterade hon bland annat att regionen som Sotji ligger i, då just hade antagit en så kallad propagandalag mot homosexualitet, ett år innan en liknande lag antogs av det ryska parlamentet.

– Hur ser idrottare som har kommit ut på detta, hur ser de på att delta i OS under de villkoren?, sade Anastasia Smirnova då och uppmanade EU-parlamentet och EU:s medlemsstater att sätta press på de ryska myndigheterna vad gäller dessa lagar.

– Ryssland har skrivit under olika konventioner för mänskliga rättigheter och lever inte upp till sina skyldigheter, genom dessa lagar bryter man mot konventionernas regelverk, sade hon.

För några dagar sedan greps också miljöaktivisten Yevgeny Vitishko i Sotji-området. Amnesty International misstänker att han gripits för att förhindra honom från att protestera mot de miljöbrott som skett i samband med förberedelserna av OS i Sotji. Han ska ha gripits för att ha svurit vid en busshållplats och åtalats för ”huliganism”.

– Vitishko och hans vänner har försökt att avslöja miljöbrott i förberedelserna till de olympiska spelen i Sotji. För det straffas de nu. Genom att låsa in honom som en ”huligan” försöker myndigheterna att sätta munkavle på honom, säger Denis Krivosheev, ställföreträdande programansvarig för Amnestys Europa och Centralasienavdelning på Amnestys hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV