Startsida - Nyheter

FN larmar om eskalerande våld mot journalister

Igår, söndag 2 november, firades för första gången internationella dagen för att stoppa straffriheten vid brott mot journalister.

David Kaye, som är FN:s särskilda rapportör för att främja och skydda åsikts- och yttrandefriheten, uppmanar alla regeringar att vidta åtgärder för att förhindra attacker mot journalister och ställ de som begår sådana brott till svars. För att stoppa våldet mot journalister är det enligt Kaye avgörande att ansvar utkrävs och att respekten för öppenhet och journalistik upprätthålls.

Enligt FN:s statistik har över 700 journalister dödats i samband med sin yrkesutövning under det senaste decenniet, och enligt Committee to Protect Journalists har 40 journalister dödats på grund av sin rapportering hittills under 2014. I de flesta fallen har journalisterna mördats i direkt anslutning till avslöjanden om brottslighet och korruption. Var tionde fall utreds inte, av brist på resurser eller politisk vilja, och 90 procent av förövarna förblir ostraffade.

”Alla uppgifter visar att vi befinner oss mitt i en väldigt allvarlig kris. Det är inte bara en attack här eller där; dussintals journalister har dödats och hundratals gripits eller hotats under senare år. Och ändå ställs förövarna praktiskt taget aldrig till svars.”

Det var i december 2013 som FN:s generalförsamling utlyste den 2 november till internationell dag för att få stopp på straffriheten, och samtidigt gick ut med ett ”otvetydigt fördömande” av alla attacker och allt våld mot journalister och mediearbetare.

I samband med det uppmanade generalförsamlingen också sina medlemmar att bevaka och rapportera attacker mot journalister, och anta lagar och riktlinjer som skapar respekt för det arbete som journalister gör. Medlemsländerna uppmanas också se till att brottsbekämpande myndigheter och företrädare för säkerhetstjänsten förstår den kritiska roll som journalister har när det gäller att säkerställa tillgången till information i samhället.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV