Startsida - Nyheter

FN-rapportör vill stärka minoritetsrätt i Ukraina

FN:s särskilda rapportör i minoritetsfrågor Rita Izsák uppmanar alla parter att försöka hitta en fredlig lösning på det spända läget i området. Hon säger att minoritetsrättigheter bör stärkas som en del i försöken att hitta enighet i Ukraina, men att ingen, inte heller minoritetsgrupper, får ta till våldsamma protester.

Rita Izsák har just besökt Ukraina under en vecka på inbjudan av regeringen. Hon säger att de flesta hon mötte talade om goda relationer mellan olika etniska och religiösa grupper i landet.

– Våld, hot eller aggression grundat på nationella, etniska eller religiösa tillhörigheter är ovanligt, säger hon i ett pressmeddelande, men varnar samtidigt att den senaste tidens händelseutveckling har ökat oviljan mot vissa grupper och att det kan komma att skapa sprickor vad gäller nationell eller etnisk tillhörighet, eller beroende på språktillhörighet.

Rita Izsák menar att turerna kring den omstridda lagen från 2012 som gav ryskan formell status som regionalt språk, men som sedan varit nära att rivas upp, har skapat oro bland etniska ryssar. Hon uppmanade till att lagen måste leva upp till internationella normer så att den skyddar Ukrainas olika språkgruppers rättigheter.

Men, la hon till, människorättssituationen för minoriteter i landet ”får inte användas för att rättfärdiga några våldsamma handlingar eller anstifta och stödja sådana handlingar utförda av någon part, nationelle eller internationell”, sa hon och uppmanade också till en nationell dialog med förståelse för olika gruppers oro och intressen:

– Sansade röster måste höras. Framför allt måste lösningar på den nuvarande situationen komma från det ukrainska folket, sa hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV