Startsida - Nyheter

FN vill se förbud mot oskuldstest

Oskuldstest, penetrering med två fingrar, används ofta för att avgöra om en våldtäkt har ägt rum eller om en flicka är oskuld inför bröllopsnatten. En del traditionella familjer låter en läkare skriva ett intyg inför ett äktenskap, till exempel, för att hindra eventuella anklagelser från mannen som kan innebära förödande konsekvenser för flickan.

Polis och militär i många länder har systematiskt utsatt kvinnor för denna test med olika motiveringar. Något som kvinnoaktivister i många år kämpat emot, bland annat i Egypten. I Indonesien utför polismyndigheten oskuldstest vid anställning av kvinnor, detta medan det är förbjudet enligt lag.

Läkarkåren i många länder har sedan länge yttrat sig om examinationens vetenskapliga ogiltighet och i regel skrivit intyg och bekräftat att kvinnan är oskuld för att rädda hennes liv.

Enligt Human Rights Watch utförs oskuldstester fortfarande regelbundet i länder i Nordafrika, Mellanöstern och Sydostasien, ofta för att utreda om sex utanför äktenskapet förekommit.

Oskuldstest är redan erkänt som ett brott mot de mänskliga rättigheterna enligt FN:s olika konventioner.

Världshälsoorganisationen WHO har dessutom publicerat en handbok med hälso- och sjukvårdens rekommendationer för överlevnad av sexuella övergrepp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV