Startsida - Nyheter

Förändring steg för steg

Den 25-26 oktober firade Svenska kvinnors vänsterförbund (SKV) hundra år av kvinnokamp. Jubileumfirandet ägde rum på Folkets hus i Göteborg. Under helgen hölls föresläsningar och seminarium kring feministiska frågor. Bland annat höll Maud Eduards, professor emerita i statsvetenskap, en föreläsning om militarism och könsmakt. Under kvällen bjöds även på fest med buffé och underhållning.

SKV:s förbundsordförande Ianthe Holmberg är nöjd med helgens firande.

– Det blev väldigt fint. Vi fick stöd ifrån ABF då vi fick låna deras lokaler, det tackar vi hjärtligt för. Det kom runt hundra personer, så vi är nödja.

Ianthe Holmberg ser tillbaka på förbundets historia och lyfter fram några av de reformer som har förbättrat kvinnors ställning i samhället.

– Det första stora kravet var det på kvinnlig rösträtt och det genomfördes ju. På den tiden hade många feminister en liberal syn. Det fanns en borgerlig strömning och så fanns det en falang som ville söka samarbete vänster ut, den falangen blev Svenska Kvinnors Vänsterförbund.

Under 1920-talet bedrev förbundet ett folkhälsoprogram som var radikalt för sin tid och kämpade för politiska reformer som kunde stärka kvinnor på olika sätt.

– Exempelvis var mödravården på den här tiden bedrövlig, vilket man ville förändra. Förbundet var väldigt starkt under 50-talet då det fanns många olika avdelningar ute i landet. Då det var en hemmafrusepok hade många kvinnor tid att engagera sig i politiska frågor. Sedan blev vi en del av den nya kvinnorörelsen, många drogs åt Grupp 8-hållet, men vi valde att fortsätta med en mer traditionell organisationsform.

Vidare berättar Ianthe Holmberg om SKV:s stora engagemang för fredsfrågor och hur kvinnorörelsen och fredsrörelsen ofta gått hand i hand.

– Vi har varit del av en stark fredsrörelse och arbetat mycket för fred genom åren. Fredskänslan var väldigt stark efter andra världskriget, det fanns en känsla i Europa av att det aldrig mer fick bli krig. Under 50-talet lyckades Kvinnornas demokratiska välfärdsförbund samla flera miljoner namnunderskrifter till förmån för fred och nedrustning.

Det internationella perspektivet med fokus på solidaritet och fred är centralt även för dagens SKV som arbetar mycket med dessa frågor. Ianthe Holmberg framhäver några av de utmaningar som dagens feminister står inför.

– Vi försöker att inte bara fokusera på Sverige. Runt om i världen pågår det kvinnokamp på många olika nivåer och på många olika sätt. Vi försöker hålla koll på det och visa solidaritet med dessa.

Just kvinnlig internationell solidaritet är ett viktigt tema för SKV. Förbundet driver egna solidaritetsprojekt i till exempel El Salvador och Etiopien. Kampen för klimatet är också en viktig fråga på internationell nivå och mäns våld mot kvinnor ses som en stor utmaning.

– Om man ska försöka bedöma vart den svenska kvinnokampen står i dag tycker jag att den går att dela in två stråk. Det finns ett pessimistiskt stråk som lyfter fram att vi trots allt har en jättelång väg att gå för att nå ett jämställt Sverige. Det finns även mycket statistik som talar för det och en del tycker att det ser väldigt dystert ut. Sen finns det en mer optimistisk strömning som jämför med historien och då snarare lyfter fram hur mycket kvinnor har tillkämpat sig. Jag tycker att man får vara verklighetsinriktad och se att förändringar kommer steg för steg.

Ianthe Holmberg menar att jubileumsfirandet är stärkande för förbundet och att tillbakablicken hjälper förbundet att placera sin plats i kvinnorörelsens historia. SKV:s framtida planer kommer att diskuteras på den stämma som förbundet håller nästa år.

– Det har varit mycket fokus på 100 års-jubileet, utöver firandet har vi även skrivit en jubileumsbok som kommer ut i november. Vi har inte riktigt nästa steg klart för oss just nu, men det är en diskussion som får växa och frågor som får tas upp på förbundets stämma. Men vi fortsätter vårt arbete med de strukturer och de samarbeten som vi har nu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV