Startsida - Nyheter

Försäkringskassan ska fråga om våld

Försäkringskassan ska införa nya rutiner för sina samtal med kvinnor som sjukskriver sig, för att upptäcka fler av de kvinnor som varje år utsätts för våld i nära relationer. Ylva Bernrup, verksamhetsområdeschef för kundfrågor på Försäkringskassan, har uttryckt vikten av att, för både kvinnan och eventuella barn som är inblandade, kunna identifiera fler som far illa. Syftet är att kunna hjälpa fler, men Bernup tillägger att de först kommer behöva utreda vad som är rimligt att deras handläggare ska göra med de signaler som de kommer att få och vilka juridiska möjligheter de har att agera efter.

Carina Ohlsson på S-kvinnor, tidigare ordförande för SKR (Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund) välkomnar Försäkringskassans initiativ och riktar kritik mot Alliansen, som hon menar saknar konkreta förslag för att komma åt problemet. Ohlsson har länge kritiserat alliansen för försämringar av sjukvårdssystemet, vilket hon menar drabbar våldsutsatta kvinnor särskilt.

Initiativet välkomnas också av Cristina Bornea, verksamhetsledare på Västerorts kvinnojour, som menar att det kan bli startskottet för att en utsatt söker hjälp. Hon lyfter emellertid ett varnande finger för de starka processer som det här kan starta hos våldsutsatta kvinnor som börjar inse vad de faktiskt är utsatta för. Bornea ställer sig därför frågande till huruvida Försäkringskassan har tid och resurser för att fånga upp de kvinnors som i så fall talar ut som sin utsatthet. Hon poängterar också att det mest relevanta vore om vården blev bättre på att fråga kvinnor om våld i nära relationer, då läkare som de söker hjälp hos för sina stressproblem, sömnsvårigheter eller andra psykiska problem ofta är den första kontakten utåt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV