Startsida - Nyheter

Försök med kortare arbetstid ska starta innan valet

Innan valet i september har testprojektet med 6-timmars arbetsdag i Göteborg satts igång, med all sannolikhet inom äldreomsorgen.
– Inget beslut är taget än om i vilken del av kommunens verksamhet testet ska genomföras, men det är en träffsäker gissning, säger Mats Pilhem (V).

Sedan det blev känt att Göteborgs kommun kommer införa 6-timmars arbetsdag på försök har Mats Pilhem haft bråda dagar. Intresset från omvärlden, framför allt utanför Sverige, har varit stort. Tyska och brittiska tidningar, australiensisk radio och amerikansk tv, alla har de intervjuat Pilhem. På hemmaplan har dock de kritiska rösterna hörts mest.

– Jag är inte förvånad, de borgerliga har alltid varit kritiska till arbetstidsförkortning, men visst hade jag en önskat en mer alert opposition med sakliga argument, som följt det stora internationella intresset.

Att arbetstidsförkortningen skulle vara valfläsk avfärdar Pilhem bestämt.

– Vi har sett hur arbetstidsförkortning gynnat män inom privat verksamhet, då bör det också gå att gynna kvinnor inom offentlig verksamhet. Vi kan nå jämställdhet på flera plan och detta projekt är en del av vår satsning som också inkluderar rätten till heltid och minskade timanställningar.

Men varför läggs projektet fram nu i slutet av mandatperioden?

– Man kan ju inte göra allt första året och vi har arbetat med att förbättra, framför allt kvinnors arbetssituation och arbetsmarknad, på olika sätt. Minskning av oönskade deltider och timanställningar har tagit mycket tid.

Tanken från början var att projektet skulle starta vid halvårsskiftet, men redan nu har de tjänstemän som utreder hur, var och när projektet kan starta, flaggat för några månaders fördröjning.

– Vi måste upphandla tjänsten som följeforskare och det kan ta 3-4 månader att få en upphandling godkänd, säger Mats Pilhem.

Han är dock helt övertygad om att projektet kommer hinna starta innan valet i september, och redan har ett antal enskilda anställda ute i verksamheten hört av sig och sagt att de och deras arbetsplats gärna vill vara med i testet.

– Det är roligt, men de skickas direkt vidare till de tjänstemän som håller i utredningen. Sådan är uppdelningen mellan oss politiker och tjänstemän.

Projektet ska pågå i max ett år och under denna tid ska följeforskning klarlägga hur de anställdas psykiska och fysiska hälsa påverkas av arbetstidsförkortningen. Men de ska även studera eventuella andra samhällsekonomiska följdvinster som kan göras av exempelvis Försäkringskassan och sjukvården. Grundtanken är att arbetstidsförkortningen ska ge friskare personal som har tid och ork för olika aktiviteter även efter arbetsdagens slut.

– Men självklart förutsätter det, och vi, att vi har en rödgrön majoritet även efter valet, säger Mats Pilhem. De borgerliga skulle avsluta projektet tämligen omgående.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV