Män ska få förtur och kvoteras in på medicinska utbildningar i Iran. Det har landets hälsodepartement begärt. Under de senaste 20 åren har antalet kvinnor vid medicinska utbildningar, i synnerhet läkarlinjen och sjukskötarlinjen, ökat successivt. Sedan två år består 68 procent av studenterna på läkarlinjen av kvinnor.
Detta ska ändras nu med hjälp av kvotering av män. Med förslaget uppger sig hälsoministeriet vilja möta växande problem med ett vårdväsende bestående av mest och i vissa fall enbart kvinnor. Enligt viceministern kan kvinnor inte flytta till avlägsna byar och småstäder för tjänstgöring med stora problem som följd. Dessutom menar han att manliga patienter inte kommer att få tillgång till manliga läkare i den närmaste framtiden. Något som går emot könssegregeringsidealen som iranska regimen strävar efter inom vården.
Trots tidigare försök till kvotering av män samt ökade begränsningar och könsrelaterade hinder för kvinnors tillträde till många universitetslinjer, är antalet kvinnor på högskolenivå i genomsnitt 60 procent. Antalet kvinnor på doktorandnivån har ökat med 40 procent under de senaste åren.
Trots att kvinnor är bland de mest högutbildade i landet får de inte fler kvalificerade anställningar. Enbart 13 procent av arbetstagarna i Iran är kvinnor.