Startsida - Nyheter

Fotboll: Hemmaseger för Linköping FC

Linköping, som i förra veckan vann Svenska cupen, tog ledningen genom Pernilla Harder redan i nionde minuten och behöll ledningen in i halvleksvilan. Umeå IK försökte få till sitt spel och hade också flera goda målchanser i både första och andra halvlek. Men i stället för en reducering kunde Linköping öka ledningen till 2-0 i 77:e matchminuten då Fridolina Rolfö gjorde mål. UIK gav dock inte upp utan letade reducering ända in i fjärde tilläggsminuten då laget fick skott på mål som dock LFC:s målvakt räddade.

För Linköpings del innebar söndagens möte inte bara en chans till tre poäng utan var också ett avstamp för ambitionen att hämta in på de tre lag leder damallsvenskan, FC Rosengård, KIF Örebro DFF, och Kopparbergs/Göteborgs FC för att kunna vara med i toppstriden. FC Rosengård leder med 33 poäng mot Linköpings 21 poäng, men till trean och tvåan skiljer bara tre respektive sex poäng.

Söndagens match var välspelad och hemmalaget hade starkt stöd från läktarna. Med fri entré och bussar som gick gratis till Linköping Arena då det var Fotbollens dag hade 5 220 personer kommit för att heja fram sitt lag. I halvleksvilan delades diplom ut till de 52 flicklag som under helgen deltagit i Winning Ground, en fotbollscup för tjejer 10-12 år. Bland lagen som deltog fanns också de lag som bildats genom Futebol da forca, från Borås, Växjö och Linköping.

Pernille Harder och Mariann Gajhede Knudsen träffade Futebol da forca efter matchen.

Efter matchen fick tjejerna från Futebol dá forca träffa två av spelarna från Linköping FC för en frågestund. Pernille Harder och Mariann Gajhede. De fick frågor om när de börjat spela fotboll och vilka förebilder de har. Pernille Harder svarade att hon spelat fotboll sedan hon var sex år, och Mariann Gajhede när hon var tio.

– Jag fick vänta tills det fanns ett tjejlag för min mamma ville inte att jag skulle spela i kill-lag, sade hon.

Hennes förebild? Den tidigare lagkaptenen i det danska landslaget Katrine Pedersen.