Startsida - Nyheter

Framgång för kvinnor i Irlands lokalval

Antalet kvinnor som vann i Irlands lokalval som hölls i fredags, samtidigt som EU-valet, har ökat kraftigt. Trots det kommer bara omkring 21 procent av platserna i landets lokala myndigheter fyllas av kvinnor.

Antalet kvinnor som valts i lokalvalen ökade från 42 till 190 platser. Det är en stor framgång enligt gruppen Women for Election som har hållit kurser för omkring hälften av alla kvinnor som nu tar plats i de irländska lokala myndigheterna.

De partier som varit bäst på att lyfta fram kvinnor på sina partilistor var Labour och Sinn Féin. Labours lista hade 35 procent kvinnor och Sinn Féin hade 30 procent kvinnor på sin.

I EU-valet gick det bra för vänsterpartiet Sinn Féin med tre mandat. Lynn Boylan från Sinn Féin fick stort stöd i Dublins valkrets och har drivit en kampanj mot den hårda åtstramningspolitiken som har genomförts i landet sedan den ekonomiska krisen bröt ut.

Även Sinn Féins kandidat i Nordirland, Martina Anderson, fick stort stöd och kommer att få ett av Nordirlands tre mandat till EU-parlamentet. Dock pågår räkningen på Nordirland fortfarande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV