Startsida - Nyheter

Från rock och opera till amerikansk fotboll

På de svartmålade väggarna hänger stora svartvita bilder. Svarta streck över kinder, visir och hjälmar. Rörelse, attityd, intensitet. Det märks att Mats Bäcker, fotografen bakom bilderna, har lång erfarenhet av att jobba med musiker för det är mycket rockstjärna över dem. Mats Bäcker som länge jobbat med artister inom olika musikgenrer – han började med rock men jobbar nu mycket med klassisk musik och operasångare som Malena Ernman – fick förfrågan om att fota det svenska landslaget i amerikansk fotboll i våras via deras sponsorer TT:s reklambolag. Mats Bäcker som aldrig jobbat med reklam såg möjligheten till något stort:

– Jag fick fria händer och det är en häftig sport, den spelas mixad med tjejer och killar blandat ända tills de blir seniorer, säger Mats Bäcker som också redan hade nära kännedom om sporten innan fotoprojektet genom att hans två söner tidigare tränade amerikansk fotboll, och han stått på planen och hejat på många matcher, liksom skjutsat och hämtat från träningar.

– I amerikansk fotboll behövs också alla kroppstyper, små, korta och snabba eller stora.


Mats Bäcker har gjort utställningen Faster/Stronger.

Och med hans erfarenhet av att fota rockikoner som Iggy Pop och David Bowie för att bara nämna några, var det för Joakim Jonason självklart att anlita Mats Bäcker för uppdraget:

– Det var den perfekta kombinationen, amerikansk fotboll är rockn'roll, säger han.

Bilder på kvinnor som idrottar har ofta kritiserats för att vara objektifierande och inte sätta deras idrottsliga prestationer i fokus. Ett ökänt exempel på sådan porträttering var när ryska atleter fotades i avklädda och sexualiserade bilder inför OS i Sotji i vintras. I Faster/Stronger finns inte den problematiken:

– Det var precis det som jag inte ville göra, jag ville inte ha de klichéer som ofta finns i reklamen och med fotomodeller, säger Mats Bäcker och förklarar att det varit åtta landslagsspelare som blivit fotade, som spelar på olika positioner i laget.

– Alla var ovana att bli fotade så det var nytt för mig, fick jobba med att få de att både slappna av inför kameran, men ibland också hetsa dem, få dem att rulla sig i gräset för att bli lite smutsiga – jag ville få fram kraften i sporten, annars är det lätt att tjejer lägger på något vänt. I bland fick jag säga: stå som en kille, och då blev det en helt annan pose, förklarar han.





Fotnot: bilderna i artikeln är avfotograferade från utställningens bilder, varav en del är mindre utsnitt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV