Startsida - Nyheter

Fredspris till Farnaz Arbabi och Jonas Hassen Khemiri

Eldh-Ekblads Fredspris 2014 går till scenkonstregissören Farnaz Arbabi och författaren Jonas Hassen Khemiri. Det är Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen som utser pristagarna.

Arbabi och Khemiri får priset för deras bidrag till att fördjupa bilden av världen vi alla delar och för att de visar varför alla människors lika värde är en förutsättning för hållbar fred.

"Jag ringer mina bröder, Khemiris text som i Arbabis händer blivit pjäs, lyfter fram den splittring mellan människor som sker i krissituationer och som oftast befäster fördomar i stället för att se till den individuella människans tankar och behov. Farnaz Arbabi och Jonas Hassen Khemiri lyfter fram de marginaliserade grupper vars röster lätt tystas i det svartvita mediebruset och tvekar inte att ta ställning för fred och rättvisa och mot rasism och främlingsfientlighet både genom sitt yrkesutövande och privat. De ger oss nya perspektiv, nyanserar och fördjupar bilden av världen vi alla delar och visar varför alla människors lika värde är en förutsättning för hållbar fred”, motiverar Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Prisutdelningen sker i samband med Svenska Freds 131-årskongress i Göteborg. Fredprisets har delats ut sedan 1960 till minne av donatorerna, makarna Nils och Signe Eldh-Ekblad. Bland tidigare mottagare finns Özz Nujen (2012).

Pjäsen ”Jag ringer mina bröder” skrev Jonas Hassen Khemiri i december 2010, en vecka efter bombdådet i Stockholm. Under hösten 2012 publicerades boken med samma namn på Albert Bonniers Förlag. Farnaz Arbabi har regisserat en teateruppsättning av texten i en samproduktion mellan Malmö Stadsteater och Riksteatern.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV