Varannan ung mellan 12 och 16 år uppger i en ny undersökning att de har blivit kränkta via nätet eller mobilen, men bara var sjätte vuxen tror att deras barn blivit utsatt. Det visar en ny undersökning från organisationen Friends.
Rapporten bygger på uppgifter från hösten 2012 och visar att så många som hälften av de 12-16-åringar som svarade har fått taskiga kommentarer, elaka sms eller känt sig utanför. Nätrapporten 2013 ingår i Friends och Norton by Symantecs gemensamma initiativ för att undersöka vad som skapar trygghet och otrygghet hos barn och unga i tillvaron på nätet. Deras slutsats är att alla vuxna har en viktig roll att fylla, och kräver i ett pressmeddelande att vuxna engagerar sig mer i barnens nätvanor.
– Barn och unga vill ha vuxnas stöd i sitt sociala liv på nätet. Det betyder inte att du måste vara proffs på datorer, nätet och mobiler – det handlar om sociala relationer och här har du långt mer erfarenhet och kunskap än barn och unga. Det är hög tid att vi vuxna tar vårt ansvar, säger Olle Cox, nätexpert på Friends.
– Många tror inte att barn vill att föräldrarna intresserar sig för deras nätvanor, men det man kanske inte tänker på är att nätvanorna är en integrerad del av livet. Vilket barn vill inte att föräldrarna engagerar sig i fotbollen, skolan eller ridningen? Vi får inte bli skrämda av plattformen för barnens aktiviteter utan måste engagera oss i hela våra barns liv, digitalt eller inte, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert för Norton.
I rapporten lanserar Friends fem principer för ett schysstare klimat på nätet:
-
Prata om hur man är schysst
på nätet -
Visa intresse och skaffa
kunskap -
Barn gör som du gör. Var en
positiv förebild -
Var en klok nätguide. Sätt
gränser -
Barn behöver stöd. Lyssna
och agera