Startsida - Nyheter

Funktionsvariationer synliggörs i ny utställning

I fotoutsällningen AcessAbility, som har premiär i Sankt Petersburg på Early Intervention Intitute (EII) den 26 november, visas 14 personliga berättelser från personer med olika funktionsnedsättningar. Dessa personers livsberättelser skildras av den svenske fotografen Markus Marcetic.

Utställningen är producerad av Svenska institutet (SI) och har som syfte att lyfta debatten om tillgänglighet, värdighet och funktionshinderspolitik. Tanken är även att utställningen ska stärka det internationella samarbetet gällande dessa frågor.

Utöver de svenska personerna som är fotograferade i utställningen porträtteras även ryska personer med olika funktionsnedsättningar. Ett samarbete gällande stöd för barn med autism kommer att ske mellan EII, SI och det svenska generalkonsulatet i Sankt Petersburg. År 2015 kommer utställningen även att visas i Moskva, för att sedan fortsätta till Georgien, Turkiet och Brasilien.

Utställningens ledord är, enligt arrangören, värdighet. Att oavsett funktionsnedsättning få känna värdighet är en mänsklig rättighet kopplad till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Arrangörerna hoppas att utställningen ska ge en mer mångfasetterad bild av personer med funktionsnedsättningar.

Sylvia Augustinsson, projektledare på SI menar att vi i Sverige har en bit kvar till jämlikhet för funktionshindrade. Än idag ses personer med funktionsnedsättningar ofta som en homogen grupp istället för individer med olika behov. Förhoppningsvis kan berättelserna i AcessAbility slå hål på den här föreställningen och föra fram frågan om funktionsvariationer i ljuset.

2015 kommer utställningen AccessAbility att visas även i Moskva, för att sedan fortsätta till Georgien, Turkiet och Brasilien I Sverige har vi ännu inte fullt ut vunnit striden om jämlikhet för funktionshindrade. Berättelserna i utställningen säger mycket om Sveriges funktionshinderpolitik och är ett steg på vägen för att inte se personer med funktionsnedsättningar som en homogen grupp, utan som individer med olika behov, säger Sylvia Augustinsson, projektledare på SI. AccessAbility bygger på fjorton personliga berättelser, fyllda med vardagsliv, drömmar, hopp, sorger, glädje, kärlek, familj, jobb och fritid. Tanken är att dessa berättelser ska få igång samtal och stärka samarbetet internationellt om tillgänglighet, värdighet och funktionshinderspolitik. Utställningen kommer att visas för första gången i Sankt Petersburg, på Early Intervention Institute (EII), från den 26 november 2014 och fram till årets slut. Parallellt med de svenska personerna i utställningen, porträtteras även ryska personer med funktionsnedsättningar. Under en hel vecka samarbetar EII, SI och det svenska generalkonsulatet i Sankt Petersburg i ett program om stöd för barn med autism. 2015 kommer utställningen AccessAbility att visas även i Moskva, för att sedan fortsätta till Georgien, Turkiet och Brasilien.. Utställningen kommer att visas för första gången i Sankt Petersburg, på Early Intervention Institute (EII), från den 26 november 2014 och fram till årets slut. Parallellt med de svenska personerna i utställningen, porträtteras även ryska personer med funktionsnedsättningar. Under en hel vecka samarbetar EII, SI och det svenska generalkonsulatet i Sankt Petersburg i ett program om stöd för barn med autism. 2015 kommer utställningen AccessAbility att visas även i Moskva, för att sedan fortsätta till Georgien, Turkiet och Brasilien..
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV