Nyheter

Gayaktivist greps när OS-facklan passerade

Det var i samband med att OS-facklan passerade Voronezh som ligger norr om OS-staden Sotji som gayaktivisten Pavel Lebedev vecklade ut en regnbågsflagga. Lebedev hann inte mer än att veckla ut flaggan innan han greps av en OS-vakt.

Till nyhetsbyrån Associated Press som var i kontakt med Lebedev då han fortfarande befann sig på polisstationen sade han att homofobin i landet växer och att det var skälet till hans protest:

– Att hålla spelen här står i motsättning till de olympiska spelens grundläggande principer, som handlar om att öka toleransen, sade han till AP.

Ryska delstater har en längre tid haft olika varianter av lagstiftningar som förbjuder så kallad propaganda om homosexualitet, som i praktiken har inneburit ett verktyg mot hbtq-grupper och människor.

Regionen Razyan var först ut och införde redan år 2006 en lag som förbjuder så kallad propaganda för homosexualitet som riktas till minderåriga. Sedan dess har liknande lagar införts i andra delar av Östeuropa, liksom i sju andra ryska regioner och förra året antog alltså det ryska parlamentet Duma, en sådan lag. Det har lett till intensifierade protester bland människorättsaktivister mot OS i Sotji, och flera grupper manar till bojkott.

Lagarna har också kritiserats för att de är så vaga att det är otydligt vad som räknas in som straffbart under dem. I en intervju med Feministiskt Perspektiv under Stockholm Pride 2012 berättade den ryska hbtq-aktivisten Anastasia Smirnova om just detta:

– Ett problem är att termen inte är definierad i lagtexterna, vilket gör att tillämpningen blir slumpmässig. Vi har aldrig fått någon förklaring på hur detta definieras, inte ens dem som har skrivit lagförslagen har kunnat ge oss svar, sade hon då och menade också att dessa lagar måste ses som ett större angrepp på mänskliga rättigheter i landet.

I en kommentar i fredags verkade president Vladimir Putin tona ner betydelsen av lagarna för presumtiva OS-besökare då han förklarade att dessa kunde vara lugna, men lade samtidigt till en kommentar som pekade i motsatt riktning:

— Man kan känna sig lugn, men lämna barnen ifred tack, sade Putin enligt den brittiska tidningen The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV