Nyheter

Gaza: Vapenvilan bruten efter bara ett par timmar

Den tre dagar långa humanitära vapenvila som hade förhandlats fram, och som det fanns förhoppningar om skulle kunna utvecklas till något mer varaktigt, bröts efter bara några timmar på fredagen. Israel och Hamas anklagar varandra för att först ha brutit den. Det var klockan 8 lokal tid (klockan 7 svensk tid) som vapenvilan började gälla på fredagsmorgonen, enligt uppgifter i närheten av Rafah i södra Gaza.

Den israeliska tidningen Haaretz rapporterade sedan att en israelisk soldat sannolikt tillfångatagits av palestinska väpnade grupper. Den palestinska tidningen Ma'an News rapporterade att 35 personer dödats på bara några timmar i Rafah och att minst 200 personer skadats i intensiva israeliska anfall, sannolikt motiverade av den försvunna soldaten som senare namngavs av Haaretz.

Fram till och med torsdagsmorgonen hade antalet palestinska dödsoffer nått 1 432, av dem 1 219 civila, det vill säga 85 procent av de dödade är civila, skriver den palestinska människorättsorganisationen Palestinian Centre for Human Rights. Av dem 345 barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV