Startsida - Nyheter

Genusforskare leder Socialdemokraternas valanalysgrupp

Socialdemokraterna fick bilda regering efter riksdagsvalet, men missade sitt eget 35-procentsmål med råge. Därför tillsätter partiet nu en valanalysgrupp som ska ledas av Kerstin Alnebratt, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg.

– Det känns extremt angeläget att analysera detta. Den politiska situationen är helt ny, ingen har egentligen vunnit, säger hon till Aftonbladet.

Till huvudanalysgruppen hör fyra undergrupper som har i uppgift att analysera var sitt område och rapportera till Alnebratts grupp. Det politiska landskapet, valrörelsen, mediegenomslag och granskning av siffror och valkretsar utgör några av de frågor som gruppen ska gräva i.

– Vi kände att det inte var så bråttom att analysera vårt eget partis valresultat. Det måste vi göra ordentligt och ta på allvar, men det svåra och riktigt utmanande är att förstå hur vi ska bli större i nästa val givet ett spretigt politiskt landskap, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).

Kerstin Alnebratt har en historia i Socialdemokraterna. Bland annat hamnade hon i blåsvädret och tvingades lämna sin post som kommunalråd i Göteborg efter att ha kritiserat ledningen.

– Det där är tolv år sedan. Det var viktigt för mig då att säga vad jag tyckte. I det här arbetet tror jag snarare att det kan vara en tillgång att jag en längre tid befunnit mig en bit ifrån den aktiva partipolitiken, säger hon till Aftonbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV