Startsida - Nyheter

Ghonche Ghavami anklagas för nya brott

Teherans åklagarmyndighet har nu anklagat Ghonche Ghavami för ytterligare allvarliga brott. Det handlar om ”förbindelse med den regimkritiska oppositionen utomlands” och dessutom talas det om nyfunna bevis från en mobiltelefon som beslagtogs redan vid gripandet i juni 2014. Det påstås att polisen hittade bilder och filmer i mobilen som bevisar hennes samröre med oppositionen.

Enligt de nya anklagelserna har Ghavami deltagit på regimkritiska demonstrationer, samarbetat eller haft kontakter med BBC-persiska samt andra medier utomlands. Hennes mor har dementerat samtliga anklagelserna och sagt att hennes dotter har arresterats i samband med en volleybollmatch, förhörts och genomgått en rättegång i detta sammanhang och inte för någon av dessa politiska brottsrubriceringar som nu presenteras.

Ghavamis advokat Alizadeh Tabatabai har avsagt sig sitt uppdrag. Detta kan bero på hans senaste märkliga uttalande i medier där han indirekt bekräftade de nya anklagelser. Han sade till en iransk tidning att Ghavami kanske har begått brott mot bättre vetande, något som hon ångrar.

Det var under ett besök i Teheran i somras som Ghoncheh Ghavami greps utanför Azadi-stadion tillsammans med andra unga kvinnor. Gruppen, som kallar sig ”Vita-sjalar”, manifesterade för kvinnors rätt att komma in och se en volleybollmatch mellan Iran och Italien. Ghoncheh Ghavami är 25 år och studerande vid SOAS-universitetet i London.

I oktober, efter 108 dagars häktning och 14 dagars hungerstrejk, togs Ghonche Ghavami från Evin-fängelset till en rättegångssal i Teheran. Rättegången hölls bakom stängda dörrar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV