När tio dagar återstår till valet presenteras för första gången en opinionsundersökning där Feministiskt initiativ (Fi) tar sig över riksdagsspärren, med ett väljarstöd på exakt 4 procent.
– Nu har vi fått ett välförtjänt kvitto på det enorma valarbete som tusentals feministiska aktivister bedriver runt om i vårt avlånga land, säger Gudrun Schyman, talesperson för Fi.
När Sissela Nordling Blanco, talesperson Fi, tar emot beskedet befinner hon sig på hemmaplan i Skärholmen, söder om Stockholm.
– Jag är inte förvånad. Vi ser ett otroligt stort stöd för vår politik och allt fler ser att det behövs feminism året om, och inte bara i en valrörelse. Det är också många som vill se regeringsskifte där feminister och inte rasister är vågmästare. Jag är övertygad om att stödet bara kommer öka, vi växer alltid i slutspurten då många förstagångsväljare bestämmer sig för vad de ska rösta på, säger hon.
Just nu är Fi Sveriges snabbast växande folkrörelse med över 20 000 medlemmar och lokalgrupper över hela landet, en rörelse som enligt Sissela Nordling Blanco ”fullkomligt tagit över sociala medier” och kommer fortsätta att finnas i människors vardag, med homepartyn och debatter vart än chansen ges.
– Själv fokuserar jag min valrörelse på förorten där väldigt få politiker finns, och ännu färre politiker bor. Jag vill höja valdeltagandet och lyfta upp röster från förorten, det är dags att vi får föra vår talan.
Vi skriver historia just nu, vi för in något nytt i politiken och det skapar ett engagemang som ingen annan rörelse i Sverige kan möta sig med i dag.
Det är en ny DN/Ipsos-mätning som visar att Fi har tillräckligt starkt stöd för att kunna ta sig in i riksdagen. Enligt mätningen stöds Socialdemokraterna av 29,7 procent av väljarna, vilket bekräftar en vikande trend. Samtidigt minskar även stödet för M, om än inom felmarginalen, och för Alliansen som helhet visar mätningen ett väljarstöd på 36,9.
– Det ser ut som om vi kan få en stark vänster men en svagare socialdemokrati. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ samlar tillsammans 22,4 procent. Styrkeförhållandena mellan partierna har betydelse när man sätter sig i en regeringsförhandling, säger Ipsos opinionschef till DN.
Han konstaterar också att ställningen mellan blocken är påfallande stabilt, trots den tendens till närmande som kan skönjas om alla opinionsmätningar vägs samman.
Sissela Nordling Blanco framhåller att Fi kommer att behövas i riksdagen oavsett hur det går för blocken.
– Vi vet att feminismen behandlas styvmoderligt oavsett vilken regering vi får. Vi vet också att världen bevakar detta val, journalister från hela världen hör av sig för att se feminismen ta plats i maktens rum. Det är något stort som håller på att hända och det ser våra väljare och medlemmar. Det är den historiska förändringen som Fi för in i politiken som gör att hoppet är så stort, att engagemanget är oändligt.
Talespersonen Gudrun Schyman gläds också åt dagens besked.
– Vi påverkar den politiska dagordningen och det börjar bli uppenbart för allt fler att ska vi få en antirastisk feminism in i politiken, inte bara fyra veckor före valet, utan hela tiden, de kommande fyra åren, måste Fi in i de parlamentariska rummen, säger Gudrun Schyman.
Och i Stockholm ser nu Fi:s närvaro ut att vara säkrad. Feministiskt initiativ får 6,1 procent i en opinionsundersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av lokaltidingen Mitt i.
Isabella Petterson är förstanamn till kommunfullmäktige och kommenterade mätningen när den presenterades på tisdagen:
– Det känns självklart fantastiskt, nu ska stadshuset bli rosa. Nu handlar det inte längre om Feministiskt initiativ kommer in i stadshuset, utan hur många mandat vi får.
Om resultatet i opinionsmätningen håller i sig blir det maktskifte i Stockholm, med 51,9 procent av rösterna till S, V, MP och Fi, 40,9 till Alliansen. Dock uppgav 22,5 procent av de tillfrågade att de ännu inte bestämt sig.