Startsida - Nyheter

Gulan Avci ny ordförande för Liberala Kvinnor

I helgen meddelade Liberala Kvinnor att deras landsmöte samstämmigt röstat fram Gulan Avci till ny ordförande.

- Jag är hedrad och stolt över förtroendet för detta uppdrag. Vem kunde tro att den femåriga kurdiska flyktingflickan skulle leda den liberala feministiska rörelsen år 2014 i Sverige, säger Gulan Avci i ett pressmeddelande.

Vidare skriver Liberala Kvinnor att de måste stärka sin position i Folkpartiet, då valförlusten i september resulterat i en skandalöst försämrad kvinnorepresentation. Högst på dagordningen står därför att påverka partiet i feministisk riktning. Enligt Avci finns det till exempel mycket att göra för att utjämna lönegapet mellan kvinnor och män.

- Svensk välfärd klarar sig inte utan den kvinnliga delen av befolkningen som står för hälften av välfärdsintäkterna. Det är dags för en politik för lika lön för lika arbete och att sudda ut löneskillnaderna mellan män och kvinnor, säger hon vidare.

En annan av Avcis hjärtefrågor är att motverka våld och förtryck i namn av heder, eftersom det kränker flickors, pojkars och kvinnors grundläggande mänskliga rättigheter.

- Jämställdhetskampen handlar om att se alla strukturer som diskriminerar och kränker kvinnor. Hederskulturen inskränker på flickor, kvinnor och pojkars friheter och fråntar dem deras grundläggande mänskliga rättigheter. Det kan jag aldrig acceptera. Därför är jag feminist, säger hon.

Avci är sedan 2006 ledamot för Folkpartiet liberalerna i Stockholms stadsfullmäktige och är nu gruppledare i arbetsmarknadsnämnden. Hon har vid tre tillfällen också verkat som ersättare i riksdagen.

– Vi Liberala Kvinnor har ett viktigt uppdrag framför oss. Precis som våra liberala pionjärer som Selma Lagerlöf, Fredrika Bremer, Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, och Anna Whitlock banande vägen för feministiskt tänkande och för svensk jämställdhetshistoria ska vi föra arvet vidare. De skulle aldrig acceptera en utveckling med det katastrofala valresultatet och den näst sämsta kvinnorepresentationen i riksdagen. Det gör inte vi heller, avslutar Avci.

Tidigare har Avci varit ordförande för Liberal Mångfald, ledamot av styrelsen för UNG-SIOS (Sveriges invandrarungdomsorganisationer), ledamot för LSU (Sveriges Ungdomsorganisationer), ordförande för Kurdiska Ungdomsförbundet i Sverige och arbetat som integrationssamordnare för Folkpartiet liberalerna i Stockholms stad och län.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV