Startsida - Nyheter

Handbok mot sextrakasserier

På tolv olika språk visar handboken hur sextrakasserier på gatorna definieras juridiskt i 22 länder och ger information om hur den som utsätts för sextrakasserier på gator och torg kan agera. Informationsboken ges ut av den internationella frivilligorganisationen Hollaback! som kämpar mot sexuella gatutrakasserier.

Emily May, vd för Hollaback, säger i en intervju med amerikanska Cosmopolitan att organisationen inte menar att kvinnor måste anmäla, men handboken ger information om möjligheterna och juridiska vägar att gå. Hon tillägger att det egentligen inte är kvinnans ansvar att anmäla utan mannens ansvar att inte bryta mot lagen. Meningen med guideboken är att ge korrekt information till människor så de kan agera när de själva bestämmer sig för det, menar May.

I själva verket avråder lokala aktivister i många delar av världen från att gå ensam till polisen i fall av sextrakasserier eftersom det kan leda till ännu farligare situationer för ensamresande kvinnor. Men det finns frivilligorganisationer som en kan höra av sig till och få stöd.

På sin hemsida har organisationen Hollaback en intressant undersökning av gatusextrakasserier runt om i världen på olika språk, under rubriken Survey on Street Harassment.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV