Nyheter

Hårda gatustrider i Kobane mot IS-milisen

Under måndagskvällen när nyheten om Kobanes invasion bekräftades gick tusentals kurder i Turkiet ut på gatorna. De demonstrerade mot landets myndigheter som enligt kurder stödjer IS-styrkorna och har vägrat hjälpa Kobane att stå emot terroristgruppen. Flera tusen samlade på Taksimtorget i Istanbul och kravaller har rapporterats.

På uppmaning av PKK och folkvalda politiker i Kobane har kurder i hela världen gått ut sent på måndagskväll på gator och torg och även begett sig till flygplatser i flera europeiska städer, däribland Arlanda i Stockholm. Viktiga byggnader, tågstationer, torg och flygplatser ockuperas av kurder för att få omvärldens uppmärksamhet.

I Holland stormade cirka 100 kurder in i parlamentet och satt på golvet med banderoller och krav på stöd till Kobane. I Tyskland har kurder spontant gått ut på gatorna i flera städer och demonstrerat med krav på akut stöd till Kobane.


Tre veckor belägring

Under de senaste dagarna intensifierades kriget och tungt beväpnade IS-styrkor närmade sig staden Kobanes portar allt mer. Kurdiska peshmerga-trupper menade att de saknade tunga vapen för att kunna stå emot IS-milisens allt intensivare attacker. Med många civila kvar i staden har Kobanes myndigheter befarat en horribel massaker om IS skulle lyckas ta sig in i staden.

Stadens civila invånare har nu evakuerats enligt myndigheterna, men vissa uppgifter tyder på att många civila fortfarande sitter fast i staden.

Under helgen har stora stödmanifestationer ägt rum i flera europeiska städer. I ett tal vid Harvarduniversitet i torsdags, den 2 oktober, pekade den amerikanske vicepresidenten Joe Biden ut Turkiet, Arabemiraten samt Saudiarabien som finansiärer av IS-gruppen.

På söndagen kom uppgifter från Kobane om att Arin Mirkan, ett peshmerga-befäl från kvinnobrigaden miste livet sedan hon i en självmordsattack försökt spränga en IS-pansarvagn. Tidigare i veckan meddelade peshmerga i Kobane att flera kvinnor bildat en självmordsbrigad för att slå emot IS-styrkans pansarvagnar.

Sedan söndagen har konfrontationerna inte upphört, enligt ett pressmeddelande från People's Defense Units där kvinnobrigaden ingår. Där framgår att 15 av de stridande i peshmerga-brigderna mist livet och 74 legosoldater ur IS-milisen, varav dussintals ska ha strukit med i Mirkans självmordsattack.


Kampen för Kobane

Den iranska advokaten och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh är en av 14 välkända journalister, författare, konstnärer, jurister och demokratikämpar i Teheran som hungerstrejkar i solidaritet med Kobane, den självstyrande kurdiska staden i norra Syrien, som kämpar mot IS-gruppens terror. I ett uttalande meddelade Nasrin Sotoudeh och en rad andra att de startar en kampanj i solidaritet med människor i Kobane, som försvarar sig emot IS-milis och med drabbade flyktingar i Irak och Syrien som har flytt IS-milisen (terroristgruppen kallas för Daesh i regionen). Mer än 160 000 syrier, de flesta kurder, har flytt till Turkiet och lever under svåra förhållanden sedan 15 september då Is mobiliserade för att erövra gränsstaden Kobane.

I ett telefonsamtal med DW/persiska säger Sotoudeh, som själv satt fängslad i det ökända Evin-fängelset i Iran på grund av falska politiska anklagelser från september 2010 till 18 september 2013, att IS och "Daesh-barbariet" inte bara hotar kurder, utan hela världens folk.

– Vi hoppas med vår kampanj kunna bidra till uppmärksamhet kring hotet och uppmanar omvärlden att agera.


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV