Startsida - Nyheter

Hästpassregister i EU ingen garanti mot ny köttskandal

Till följd av förra årets hästköttskandal antog i tisdags EU-parlamentet initiativbetänkandet Livsmedelskrisen, bedrägerier i livsmedelskedjan och kontrollen över detta, om livsmedelssäkerhet. Flera djurskyddsorganisationer uppmanar nu EU-kommissionen att införa ett moratorium för import av nordamerikanskt hästkött.

Cirka 20 procent av hästköttet som säljs inom EU exporteras från Kanada och Mexiko. En betydande andel därav kommer från hästar som har sitt ursprung i USA och som har ropats in av mellanhänder, ”kill buyers”, på auktion utan att hästens veterinärmedicinska behandlingshistoria finns journalförd. Dessa hästar är inte uppfödda för att bli uppätna. Därför ges de rutinmässigt substanser som är förbjudna att använda vid uppfödning av djur som ska bli uppätna i EU, till exempel fenylbutazon.

I tisdagens antagna resolution förordas inrättandet av ett centraliserat europeiskt register över hästpass, vilket knappast lär påverka Kanadas eller Mexikos exportpolitik. Mellan 2010 och 2012 genomförde EU:s kontor för livsmedels‐ och veterinärfrågor ett flertal kontroller i Kanada och Mexiko. I samband med dessa kontroller kom man fram till att systemen för identifikation av hästar, uppgifterna om livsmedelskedjan samt tillförlitligheten och äktheten hos intygen över hästars behandlingshistoria inte räcker för att garantera tillämpning av motsvarande normer som de i EU:s lagstiftning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV