Prenumerera

Logga in

Hatbrott som inte anmäls är hatbrott som inte finns

Misshandelsdomen mot en man som attackerade två kvinnor i slöja på en gata i Malmö har upprört många eftersom domstolen inte såg händelsen som ett hatthatbrott. I en debattartikel förklarar Medborgarrättsbyrån varför behovet av att synliggöra hatbrott mot muslimska kvinnor i slöja är akut.

En man angriper en kvinna på öppen gata i Malmö, han slår en sko i ansiktet på henne och dunkar hennes huvud mot en vägg. När kvinnans dotter griper in slår han henne också. Mannen är drivande i islamfientliga Tryckfrihetssällskapet, och han skriker under misshandeln bland annat “ni förstör det här landet” samt häver ur sig islamofobiska okvädingsord mot den polisman som sedan anländer då han också är muslim.

De två kvinnorna överfalls helt oprovocerat, de har inte gjort någonting, men i mannens ögon är det faktum att de är muslimer och bär sjal en tillräcklig provokation för att han ska attackera dem.

Mannen döms dock bara till samhällstjänst för misshandeln, inte för hatbrott då rätten anser att det inte finns tillräckliga belägg för att han angripit kvinnorna för deras religionstillhörighets skull. Trots orden. Trots att det är känt vad han har för åsikter om muslimer. Trots att dotterns målsägarbiträde lyfter fram vilken stark bevisning det finns för att det faktiskt rör sig om ett hatbrott. Rätten väljer att helt bortse från dotterns och vittnens berättelse om de kränkande tillmälen som haglar under misshandeln.

Vad är då ett hatbrott? Det är en term som används för att beskriva brott där motivet är kopplade till negativa, förutfattade åsikter om en identifierbar grupp. Som sådana strider de mot de mänskliga rättigheterna och principen om alla människors lika värde och ska leda till en skärpning av straffet för förövaren.

En sådan identifierbar grupp är muslimer, och muslimska kvinnor som bär sjal måste nog sägas vara en av de grupper som är lättast att identifiera bara genom ett ögonkast. Brotten kan sträcka sig från förolämpningar och negativ särbehandling till ofredanden och rena våldshandlingar.

År 2012 anmäldes enligt BRÅ knappt 310 hatbrott med islamofobiska motiv till polisen. Det var endast 6% av det totala antalet anmälda hatbrott. Samtidigt visade en serie intervjuer som Hatbrott.se genomförde med muslimer 2008 att 90% av de tillfrågade hade utsatts för brott på grund av sin religiösa tillhörighet. 70% var muslimska kvinnor med sjal. Mörkertalet för hatbrott begångna mot muslimska kvinnor är alltså oerhört stort. Av de 250 personer som Hatbrott.se talade med hade bara tre polisanmält brottet de utsatts för.

Den nya friande hatbrottsdomen mot mannen som tveklöst angripit två beslöjade kvinnor just för att de var beslöjade kommer nog inte att leda till att fler hatbrott mot muslimer polisanmäls och klaras upp. Snarare tvärtom.

Varje sådant brott som inte hamnar i statistiken blir en vit fläck – det är som om det aldrig inträffat och politikerna behöver då inte se dessa hatbrott som något problem som de behöver ta itu med. Det är mycket olyckligt, för problemet är akut. Den uppenbart tandlösa lagen måste skärpas, eller så måste praxis ändras drastiskt i en riktning som gör att hatbrottslingar faktiskt också lagförs för sina gärningar. Att en person med kända islamofobiska och rasistiska åsikter frias från hatbrottsmisstanken, så som skedde i Malmö, får helt enkelt inte inträffa.

Om Medborgarrättsbyrån:

Vi har genom Hatbrott.se sett behovet av en institution som värnar och stödjer muslimernas rättigheter i samhället. På grund av den betydande okunskap som råder gällande var man kan vända sig när ens rättigheter kränks och hur man kan gå tillväga för att dessa ska tillgodoses erbjuder vi på Medborgarrättsbyrån kostnadsfri juridisk rådgivning. En kontaktperson följer ärendet för att den hjälp och information som det specifika ärendet kräver ska finnas tillgänglig. Vi vill värna principen om alla människors lika värde och skapa ett samhälle med lika rättigheter och lika utfall för alla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV