Startsida - Nyheter

Helena Costa – första kvinnan som tränare för franskt herrlag

Helena Costa från Portugal kommer att bli det franska herrfotbollslaget Clermont Foots tränare. Det är första gången en kvinna tränar ett franskt proffslag för herrar och i princip först i Europa. Det finns andra kvinnor som har tränat herrlag i Europa tidigare, som Tihana Nemcic som började som tränare för det kroatiska laget NK Viktorija Vojakovac 2012, och Carolina Morace som blev första kvinnan att träna ett italienskt herrlag, Viterbese, 1999. Men Costa blir ändå först att som kvinna träna ett herrlag på den nivån. Clermont Foot 63 spelar i division två i den franska ligan, och Helena Costa har tidigare varit tränare för Irans och Qatars landslag.

– Den här utnämningen kommer att ge Clermont Foot 63 en möjlighet att inleda en ny era, med en grupp om 17 spelare som nu är kontrakterade, och med fler unga spelare på väg, sade Clermont Foot i ett uttalande på klubbens hemsida.

Redan har spekulationerna kring utnämningen satts igång. The Guardian skriver att tv-kanalen Sky Sports bara några timmar efter att utnämningen blev känd ställde frågan huruvida en kvinna kan vara tränare och leda ett fotbollslag för herrar. Frågan är inte ny, mediabevakningen kring kvinnor som tränare herrlag är ofta hård. Caroline Morace slutade som tränare för italienska Viterbese efter bara två matcher då hon inte kände att hon hade klubbledningens stöd:

– Om klimatet är så här, då är jag lessen men det vill jag inte ha, sade hon då.

Tihana Nemcic ifrågasattes också ganska omgående då hon tillsattes som tränare för NK Viktorija Vojakovac. Att hon hade jobbat som modell hamnade mer i fokus än det faktum att hon spelade både i Kroatiens landslag och i ett av de bästa klubblagen.

Men som The Guardian skriver: om du är tvungen att ställa frågan om en kvinna kan träna ett herrlag i fotboll så har du antagligen redan ett svar. ”För vad är det vi debatterar egentligen? Analyserar vi huruvida Costa är bra tränare, utifrån fotbollstermer? Eller undrar vi huruvida Costa kommer att tillåtas att blomma ut i miljön som ett herrlag utgör? För det är skillnad.”, skriver Anna Kessel i The Guardians opinionsspalt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV